Pentru a ne putea recupera mai uşor banii de la eventualii noştri datornici, în măsura în care avem acte din care rezultă că această datorie este acceptată de către datornic (contracte de împrumut, facturi semnate, etc.) legea română reglementează o procedură mai rapidă decât un proces normal. Această procedură este reglementată de Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 şi se intitulează procedura somaţiei de plată, aceasta putând fi folosită atât de persoane fizice cât şi de persoane juridice pentru recuperarea rapidă a datoriilor.

Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătura ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.

În acest sens va trebui să înregistrăm la judecătorie o cerere însoţită de actul din care rezultă datoria şi de o taxă de timbru a cărei valoare actualmente este de 39 de lei. Dacă pe parcursul procesului, datornicul va plăti datoria, judecătorul va dispune închiderea dosarului. Acest gen de procese se judecă potrivit legii, de urgenţă. În condiţiile în care instanţele sunt însă supraaglomerate de procese, este posibil ca şi termenul de judecată acordat în această procedură să nu fie foarte scurt.

Dacă constată că pretenţiile creditorului sunt justificate, judecătorul emite ordonanţa care va conţine somaţia de plată către debitor, precum şi termenul de plată. Termenul de plată nu va fi mai mic de 10 zile şi nici nu va depăşi 30 de zile.

Judecătorul va putea stabili alt termen potrivit înţelegerii părţilor. Debitorul (datornicul) poate formula acţiune în anulare împotriva sentinţei prin care este obligat la plată, care se judecă de aceeaşi instanţă (dar de alt judecător). Dacă nu se formulează acţiune în anulare sau aceasta este respinsă, se poate apela la un executor judecătoresc pentru a pune în executare sentinţa instanţei pentru recuperarea efectivă a datoriei.