În România, orice cetăţean poate solicita şi obţine încetarea efectelor unei legi, în măsura în care aceasta ar fi contrară principiilor consacrate de Constituţie.

Unica autoritate care statuează asupra conformităţii oricărei legi cu Constituţia este Curtea Constituţională. Trebuie precizat însă că această instituţie nu poate fi sesizată direct de orice cetăţean nemulţumit de prevederile unei legi, ci numai de către o instanţă care judecă un proces în care legea care se susţine că ar fi neconstituţională ar avea aplicabilitate.

Pe de altă parte, obiectul sesizării Curţii poate fi doar constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe a Guvernului (care, aşa cum am arătat săptămâna trecută, are valoarea juridică a unei legi). Ca atare, actele normative cu forţa juridică inferioară legii (spre exemplu hotărârile de guvern, ordinele miniştrilor, hotărârile consiliilor locale, dispoziţiile primarilor, etc) nu pot face obiectul controlului de constituţionalitate.

Pentru sesizarea Curţii, este necesar ca prevederea din legislaţie considerată neconstituţională să poată influenţa soluţia unui proces.

Partea care consideră dispoziţia legală aplicabilă în proces contrară Constituţiei, va trebui să invoce o excepţie de neconstituţionalitate în care să indice motivele pentru care susţine acest lucru.

Dacă va aprecia că textul legal criticat are legătură cu soluţionarea cauzei, instanţa de judecată are obligaţia de a sesiza Curtea Constituţională. Aceasta va soluţiona problema neconstituţionalităţii cu aplicarea dispoziţiilor generale de procedură, fiind citate toate părţile din proces, putând fie să respingă excepţia, fie să o admită şi să declare neconstituţionale prevederile legale contestate.

Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, dacă în acest interval Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.