Peste un miliard de euro au la dispoziție primăriile din România pentru a dota cu mobilier și echipamente unitățile de învățământ, printr-un apel de proiecte lansat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Primarii din Bihor au fost informați, miercuri, într-o videoconferință, despre șansa de a atrage finanțări de câte 4.000 de euro pentru o sală de clasă, respectiv 30.000 de euro pentru dotarea unui laborator.

La videoconferința convocată de prefectul Dumitru Țiplea, au participat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, primarii din tot județul și directorii de școli.

Prin acest apel de proiecte, Ministerul Educației are două țeluri: digitalizarea școlilor prin dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu echipamente moderne, și îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin dotarea cu mobilier a sălilor de clase, a spațiilor sportive, a laboratoarelor, cabinetelor și atelierelor.

„Prefectul a prezentat o radiografie a nevoilor unităților de învățământ din Bihor, din care reiese faptul că la nivelul județului pot beneficia de acest proiect 3.253 săli de clasă care în ultimii 5 ani nu au fost modernizate, precum și 57 de laboratoare de fizică, 52 de laboratoare de chimie, 61 de laboratoare de biologie și 240 de cabinete școlare care în ultimii 10 ani nu au primit dotări și echipamente moderne”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.

Șansa modernizării este reală pentru toate unitățile de învățământ. Conform ghidului lansat de Ministerul Educației, se vor aloca finanțări de până la 4.000 de euro pentru achiziția de mobilier pentru o singură sală de clasă și de până la 30.000 de euro pentru laboratoare. Altfel spus, sume suficiente pentru ca spațiile educative să fie cu adevărat modernizate.

Apelul de proiecte ar trebui să fie cu atât mai atrăgător pentru primării (entitățile eligibile pentru a depune cereri de finanțare) cu cât nu trebuie să completeze fondurile nerambursabile cu bani din bugetul propriu. Altfel spus, nu există niciun motiv pentru ca primarii să nu aplice în acest program de finanțare și să îmbunătățească calitatea actului educațional în orașele sau comunele pe care le conduc.

„Astăzi avem o mare oportunitate, aceea de a schimba împreună infrastructura sistemului de învățământ din Bihor. Putem atinge acest obiectiv prin buna comunicare între primării și școli pentru absorbția masivă a fondurilor, județul Bihor având deja tradiție în acest sens. Mă voi asigura că toate instituțiile cu atribuții vă vor oferi sprijin și voi interveni oriunde apar blocaje pentru a avansa în acest demers", a declarat prefectul Dumitru Țiplea, citat în comunicat.

De asemenea, inspectorul școlar general Horea Abrudan le-a cerut primarilor și directorilor de școli implicare maximă în atragerea fondurilor.  

Proiectele pot fi depuse până pe 19 martie 2023. 

Citește mai jos ghidul acestui apel de proiecte:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!