Scumpirea energiei și a gazelor naturale ne-a afectat pe toți în acest an complicat din toate punctele de vedere. Menținerea facturilor în limite rezonabile este o necesitate a zilelor noastre, pentru ca relația client-prestator de servicii să fie cât mai eficientă. În rândurile următoare vă oferim câteva sfaturi practice care să vă ajute să reduceți factura acestui serviciu de salubritate.

Prima condiție, selectarea deșeurilor

AVE Bihor oferă clienților săi cea mai eficientă metodă de reducere a facturii: colectarea separată a deșeurilor reciclabile, pentru care nu trebuie să plătiți nimic în plus față de abonamentul lunar. Indiferent câți saci galbeni sau albaștri veți scoate în fața casei, cu materiale din plastic/metal sau hârtie/carton, suma plătită la finalul lunii va fi aceeași. Bani în plus veți scoate din buzunar pentru deșeurile reziduale produse.

Tipuri de deșeuri plastic și metal:

- recipiente de plastic pentru băuturi/alimente; pungi/folii curate, dopuri plastic, spray-uri; ambalaje metalice, ambalaje de carton pentru băuturi.

- ambalaje tetra pak, agrafe deteriorate; doze aluminiu, ambalaje neimpregnate cu substanțe chimice, farfurii și pahare de unică folosință, pahare de iaurt, capace de metal de la borcane.

mape plastic; blistere/folii medicamente obișnuite (goale).

Tipuri de deșeuri hârtie și carton:

- diverse ambalaje de hârtie/carton;

- cutii de carton; cutii de cosmetice;

- pungi de hârtie, ziare, maculatură;

- cărți de vizită, reviste, cărți;

- plicuri.

Printr-o precolectare separată corectă, cantitatea de deșeu rezidual poate fi redusă semnificativ, scăzând atât valoarea facturii, cât și volumul de deșeu ce urmează a fi transportat la depozitul ecologic.  Acest lucru ajută și primăriile din județ să atingă țintele impuse de UE în ceea ce privește colectarea separată, reducând astfel amenzile primite anual pentru neatingerea acestor ținte. Aceste amenzi sunt plătite  tot din bani publici, bani care ar putea fi utilizați la nivel local pentru dotarea școlilor, sau grădinițelor, pentru construirea și repararea drumurilor, respectiv amenajarea parcurilor.

Compostarea în mediul rural

O altă modalitate prin care puteți reduce factura este compostarea. Prin descompunerea materialelor organice (resturi de fructe și legume, zaț de cafea, plicuri de ceai, prosoape și pungi de hârtie, coji de ouă, buruieni, frunze, iarbă etc.), obțineți compostul, similar humusului din pădure, pe care îl puteți folosi ca și îngrășământ natural. Introducerea biodeșeurilor în pubela cu deșeuri reziduale este interzisă

Pentru mai multe informații despre colectarea separată a deșeurilor, intrați pe pagina web AVE Bihor pentru a viziona materialele încărcate pe YouTube.

(advertorial)