Aşa cum arătam într-un alt articol, în majoritatea proceselor, partea care apelează la justiţie trebuie să achite o taxă de timbru al cărui cuantum este variabil sau să suporte anumite costuri (spre exemplu o expertiză). Regula este că taxa de timbru se datorează statului în funcţie de valoarea pretenţiilor concrete pe care o persoană le solicită de la alta în cadrul procesului.

Taxa se determină pe baza unei grile cuprinse în lege şi trebuie achitată înainte de pornirea procesului sau, prin excepţie, cel mai târziu până la primul termen de judecată. Pentru a alinia legislaţia noastră cu cea europeană, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 51/2008 care prevede posibilitatea de a se acorda scutiri, reduceri şi eşalonări de la plata acestei taxe sau de la plata onorariilor de expertiză.

Conform art. 6 din lege, beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

Totuşi, conform art. 6 alin. 3, ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul obişnuit şi cel din România.

Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6, fără a putea depăşi, în total, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 12 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare. Pentru a obţine scutirea sau reducerea taxei, persoana în cauză trebuie să formuleze o cerere la care să anexeze anumite documente privind veniturile pe care le realizează.

Detaliile despre aceste documente şi despre taxele faţă de care se poate aplica scutirea vi le voi prezenta săptămâna viitoare.