Citind zilele trecute un articol cu un titlu asemănător apărut pe internet şi redactat de un "celebru avocat" am rămas absolut stupefiat de enormităţile pe care le conţinea. De aceea, am decis să prezint săptămâna aceasta şi săptămânile următoare câteva aspecte reale cu privire la modul în care putem obţine anularea unui proces-verbal prin care o persoană este amendată şi (de multe ori) i se suspendă şi permisul de conducere.

În primul rând, trebuie să ştim că poliţistul nu are obligaţia să ne prezinte la momentul opririi în trafic imaginile surprinse de aparatul radar. Noi vom putea vedea aceste imagini doar la proces, unde poliţia este obligată să le depună la dosar. În situaţia în care suntem amendaţi pentru faptul că nu am fi respectat vreo regulă de prioritate sau linia continuă, iar noi nu suntem de acord cu acest lucru, trebuie să insistăm să se consemneze poziţia noastră la rubrica "obiecţiuni" din procesul-verbal - este mult mai indicat decât să refuzăm semnarea procesului-verbal.

Cu privire la lipsurile procesului-verbal prin care se aplică sancţiuni contravenţionale rutiere trebuie să ştim următoarele aspecte. Este obligatoriu ca în procesul-verbal să existe menţiuni cu privire la seria şi numărul aparatului radar sau măcar cu privire la numărul de înmatriculare al autoturismului pe care a fost montat. Dacă nu există o asemenea menţiune, instanţa va trebui să anuleze procesul verbal deoarece nu va putea verifica dacă actele vizând verificarea metrologică a aparatului pe care poliţia trebuie să le depună la dosar se referă la aparatul cu care s-a înregistrat viteza autoturismului condus sau la alt aparat radar montat pe un alt autoturism decât cel în cauză. Poliţia va trebui să depună la dosar fotografiile radar, atestatul operatorului radar şi buletinul de verificare metrologică pentru aparatul cu care s-au făcut măsurătorile.

Atenţie! Verificarea metrologică este valabilă un an. Dacă aparatul radar este mutat pe o altă maşină în această perioadă, este necesară emiterea unui nou buletin de verificare metrologică - dacă acesta nu există, procesul verbal este nul. Dar mai multe despre condiţiile fotografiilor şi despre cum se probează nerespectarea culorii roşii a semaforului veţi afla săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476