Săptămâna aceasta voi continua să prezint aspectele pe care trebuie să le avem în vedere când suntem sancţionaţi pentru nerespectarea unei reguli de circulaţie. Astfel, foarte multe amenzi (şi suspendări de permise de conducere) se aplică pentru trecerea pe culoarea roşie a semaforului sau pentru nerespectarea interdicţiei de depăşire în zonele cu linie continuă.

Practic, aceste situaţii sunt extrem de interpretabile dacă persoana amendată contestă în instanţă procesul-verbal, deoarece instanţa va avea, pe de-o parte, poziţia poliţiei, iar, pe de altă parte, poziţia persoanei amendate. Astfel se naşte întrebarea legitimă: cui să-i dea crezare judecătorul, persoanei amendate sau poliţistului?

În situaţia în care în autoturism sau în zona de săvârşire a presupusei fapte se afla o persoană care să confirme poziţia persoanei amendate, instanţa va trebui să anuleze procesul-verbal, dacă se va face dovada prin această mărturie că nu s-a încălcat vreo regulă de circulaţie. Chiar dacă martorul este rudă cu persoana amendată, instanţa va trebui să o audieze dacă nu a mai fost prezentă la faţa locului altă persoană care poate avea calitate de martor, cu toate că legea de procedură română interzice acest lucru.

Persoana amendată va trebui să invoce pentru a obţine audierea martorului aflat în grad de rudenie dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, pe care judecătorul este obligat să o aplice prioritar faţă de dreptul naţional pentru garantarea dreptului la un proces echitabil. În situaţia în care nici persoana amendată şi nici poliţia nu propun martori, judecătorul se află, teoretic, într-o poziţie dificilă.

De aceea, din ce în ce mai mult la nivel naţional (nu este încă situaţia judeţului Bihor) judecătorii anulează aceste procese-verbale care nu sunt însoţite de fotografii ale momentului comiterii faptei, apreciindu-se că în alt mod nu se poate face dovada comiterii acestor fapte.

Întrucât trăim în era tehnicii, iar autoturismele poliţiei sunt dotate cu aparate radar, o asemenea interpretare ar trebui consfinţită prin lege pentru a se înlătura eventualele comportamente abuzive ale agenţilor de poliţie.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476