Săptămâna trecută, am arătat că, în situaţia în care contestăm un proces-verbal prin care am fost amendaţi pentru depăşirea vitezei legale, poliţia trebuie să depună la dosarul cauzei planşele foto conţinând fotografiile radar, atestatul operatorului radar şi buletinul de verificare metrologică pentru aparatul cu care s-au făcut măsurătorile.

În situaţia în care buletinul de verificare metrologică atestă că aparatul radar se afla în termenul de valabilitate al verificării metrologice şi a fost utilizat pe autoturismul pentru care era emis buletinul de verificare metrologică va trebui să verificăm planşele foto.

Din aceste fotografii trebuie să se distingă în mod obligatoriu numărul de înmatriculare al autoturismului înregistrat, altfel procesul-verbal este nul în situaţia în care în fotografii apar mai multe autovehicule. Autovehiculul vizat trebuie să fie evidenţiat foarte clar. Nu sunt valabile, de asemenea, înregistrările efectuate pe timp de ploaie ninsoare, ceaţă sau furtună.

Dacă se dispune sancţionarea proprietarului unui autovehicul pentru refuzul de comunicare al datelor conducătorului auto, în situaţia în care acesta nu a fost oprit în trafic după înregistrarea cu aparatul radar, este nevoie ca agentul constatator să facă dovada solicitării acestor date de la proprietar.

De asemenea, dacă se sancţionează direct proprietarul pentru săvârşirea contravenţiei legate de depăşirea vitezei, acesta va putea face în instanţă dovada faptului că nu a condus el la momentul înregistrării de către aparatul radar, astfel încât se va dispune de către instanţă anularea procesului verbal.

Chiar dacă viteza este determinată matematic, pot face obiect al probaţiunii alte elemente de fapt care pot conduce la anularea procesului verbal. Astfel, s-a stabilit că, în situaţia în care petentul face dovada că înregistrările aparatului radar s-au făcut în afara localităţii şi nu în interiorul acesteia, fiind vorba deci de limite legale de viteză diferite pentru cele două situaţii, se va dispune anularea procesului verbal.

Atenţie! Ştiaţi că dacă sunteţi înregistrat cu 102 km/h în localitate nu este legal să vi se suspende permisul de conducere? Aceste aspecte vor fi detaliate săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476