Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş a interpelat-o pe Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, pe tema celor două batale de reziduuri toxice de pe raza localităţii bihorene Derna.

Cele două batale conţin gudroane acide, adică lichide vâscoase rezultate din distilarea petrolului, care "plutesc" în acid sulfuric. Astfel, ele sunt un pericol pentru mediul înconjurător, dar şi pentru localnici, deoarece se află chiar pe un deal din sat, iar dacă s-ar revărsa ar distruge casele oamenilor. Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat anul trecut, cele două batale se află pe lista de depozite de deşeuri neecologizate pentru care Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Nici unul dintre cele două situri toxice nu se află în proprietatea ori răspunderea Primăriei Derna. Unul aparţine firmei Petrol Derna, urmaşa fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, acum în proces de faliment, iar celălalt este al Statului Român.

Consiliul Local Derna a votat o hotărâre care prevede că Primăria îşi asumă preluarea celor două depozite, cu condiţia să le poată ecologiza pe fonduri europene. Totuşi, nici până azi reprezentanţii Primăriei n-au obţinut răspunsuri concrete de la autorităţi. De altfel, în interpelarea depusă, Florica Cherecheş subliniază că Primăria a trimis adrese tuturor instituţiilor avizate (Prefectura, Ministerul Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu ori Avocatul Poporului), dar fără să primească răspuns.

În acest context, parlamentarul cere lămuriri concrete. "Stimată doamnă ministru, vă rog să îmi transmiteţi care este forma juridică de contract care trebuie încheiat de Primăria Derna, pentru a putea accesa fondurile necesare ecologizării celor două batale", se arată în interpelarea depusă de Cherecheş, arătând că Primăria Derna nu are suficienţi bani pentru plata lucrării de ecologizare. "Primăria Derna este dispusă să încheie un contract de concesiune sau de altă natură, dar nicio instituţie din cele consultate nu s-a arătat dispusă să îşi asume prezentarea unei soluţii", se mai arată în document.

Totodată, Cherecheş a întrebat, concret, ce program de finanţare poate garanta obţinerea fondurilor de ecologizare pentru Primăria Derna, dacă depozitele intră în proprietatea ei. Deputatul PNL a precizat că, având în vedere gravitatea situaţiei, aşteaptă un răspuns cât mai urgent.

Pauza mare... şi mai mare

Pe de altă parte, acelaşi deputat PNL a depus o interpelare şi la ministrul Educaţiei, Valentin Popa, prin care cere modificarea Regulamentului cadru privind funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Mai precis, Cherecheş vrea ca elevii majori să nu mai poată părăsi unităţile de învăţământ oricând poftesc, aşa cum în prezent regulamentul le permite. "De acest drept, aceştia ar trebui să beneficieze în timpul programului şcolar, doar cu acordul conducerii unitaţii de învăţământ şi a părinţilor", a scris Cherecheş, amintind că numeroşi adolescenţi au fost implicaţi în accidente tocmai după ce au plecat de la şcoală, în timpul orelor, profitând de acest drept al lor.

Totodată, parlamentarul este nemulţumit că elevii nu pot fi sancţionaţi dacă nu poartă uniforma şcolii, cerând o modificare a regulamentului şi în acest sens.

De asemenea, Cherecheş vrea ca şcolile să poată decide singure cât de mare să fie pauza mare. În prezent, regulamentul permite o pauză de cel mult 20 de minute, timp insuficient pentru şcolile care vor să ofere mese de prânz elevilor. Tocmai de aceea, deputatul de Bihor cere ca unităţile de învăţământ să poată decide singure durata pauzei.