Un studiu care analizează evoluţia epidemiei de coronavirus în România, realizat de vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, şi de statisticianul Valentin Pârvu, arată că dacă rata de răspândire a bolii se menţine la fel, la mijlocul lunii septembrie vor fi peste 2.600 de cazuri noi pe zi şi peste 46.000 de cazuri active. 

Studiul a fost publicat luni pe site-ul de ştiri G4media.ro. "Proiecţiile pentru următoarele 2 luni, până pe 19 septembrie, au fost făcute folosind datele publice disponibile până la 18 Iulie. În ultimele 2-3 săptămâni s-au schimbat procedeele de externare a pacienţilor (pacienţii sunt externaţi după 10 zile dacă rămân asimptomatici), iar unii pacienţi au început să fie externaţi la cerere. Aceste schimbări au dus la o scădere a numărului de pacienţi activi, dar au dus la o creştere a numărului de cazuri noi", au transmis cercetătorii potrivit sursei citate. Numărul îmbolnăvirilor este calculat în funcţie de "rt" adică de rata de răspândire a virusului în comunitate într-un anumit moment. 

Dacă numărul îmbolnăvirilor va rămâne acelaşi în următoarele săptămâni, în 19 septembrie se vor înregistra 2.604 de cazuri noi depistate, 46.398 de cazuri active, dintre care 1.578 vor fi internaţi al secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, arată autorii studiului. 

În cazul în care numărul va creşte şi mai mult, studiul arată un scenariu şi mai sumbru: 8.389 de cazuri noi, 124.955 de bolnavi Covid-19 activi şi 4.248 de pacienţi internaţi la ATI, potrivit aceleiaşi surse.

Cei doi spun că fără adoptarea unor noi măsuri restrictive, la nivel local şi regional, răspândirea accelerată a virusului în ţară nu poate fi ţinută sub control. Ei propun limitarea la zece a numărului de călători în mijloacele de transport, restricţii de călătorie între oraşele sau regiunile afectate şi restul ţării, precum şi recomandarea pentru populaţie de a sta în casă, iar ieşirile să se limiteze la ceea ce este esenţial, cum ar fi exerciţii fizice şi procurarea de alimente.

Citeşte mai mult pe G4media.ro!