Un accident de tramvai a îngreunat circulația în Oradea vineri după amiaza. Un tramvai nou Astra și unul vechi Tatra s-au lovit pe Calea Aradului, deși circulau din sens opus. Cum a fost posibil? Garnitura Tatra a intrat, la schimbarea macazului, pe o linie greșită. 

Incidentul le-a fost semnalat autorităților după ora 15, iar la fața locului s-au deplasat mai multe autospeciale de intervenție, un echipaj acordându-i unei persoane primul ajutor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, iar poliția a catalogat impactul drept o tamponare.

Circulația tramvaielor a fost complet blocată în zonă, iar traficul rutier a fost îngreunat. 

Din primele informații, la o schimbare de macaz, tramvaiul Tatra a intrat pe linia nepotrivită, lovind din lateral tramvaiul Astra, care circula regulamentar.

În urma impactului, tramvaiul Tatra a deraiat, iar cele două tramvaie au rămas mai multă vreme „lipite” unul de celălalt. Operațiunea prin care acestea au fost separate a fost una complexă și de durată. Apoi, tramvaiul Tatra a fost repus pe șine cu ajutorul unei macarale.

(Paul Lelea / BIHOREANUL)

Informația privind circumstanțele producerii accidentului a fost confirmată de directorul tehnic al operatorului de transport OTL, Marius Nicoruț, care s-a dus la fața locului și a coordonat operațiunea de repunere pe șine a tramvaiului Tatra în scopul deblocării circulației. Acesta a declarat BIHOREANULUI că a fost „selectată greșit linia la schimbarea macazului” înainte de intrarea într-o intersecție.

Este posibil, așadar, să fi fost vorba despre o eroare umană. Nicoruț a mai detaliat că, din primele informații, vatmanul a selectat să intre cu tramvaiul pe linia 2, care merge spre capătul cartierului Ioșia, în locul liniei 4, cum trebuia să facă.

Linia 2 nu este folosită în mod normal de OTL, ci doar în weekendurile când circulația în Rogerius este suspendată din cauza lucrărilor la repararea șinelor. Așadar, aflându-se pe linia greșită, garnitura Tatra s-a intersectat cu garnitura Astra care circula pe linia 4, din sens opus.

Operațiunea prin care cele două tramvaie au fost „despărțite” a fost una complexă și de durată. 

OTL va derula o cercetare pentru a afla detaliile producerii acestui accident și care a fost cauza exactă.

(Paul Lelea / BIHOREANUL)

Imaginile de la fața locului arată că tramvaiul Astra a fost puternic avariat. Tramvaiul face parte dintr-un lot de 20 de garnituri noi cu care operatorul de transport din Oradea a fost dotat în ultimii ani, prețul fiind de circa 1,5 milioane de euro / bucată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!