Fiecare dintre noi s-a ciocnit cel puţin odată în viaţă cu durere de cap. În zilele noastre, reprezintă un motiv foarte frecvent de prezentare la medic.

Acest simptom poate afecta pe oricine, indiferent de rasă, vârstă şi sex.

Foarte des durerea de cap apare din cauza odihnei insuficiente, stresului, unei probleme emoţionale sau unor maladii preexistente (depresie, hipertensiune arterială).

Este util să cunoaştem care sunt factorii de risc, cauzele şi tipurile de durere de cap pentru a alege un tratament corect şi potrivit.

Cauzele durerii de cap:

- Stresul (emoţional sau fizic);

- Poziţia incorectă în timpul lucrului;

- Consumul de alcool;

- Alergii;

- Diverse procese patologice ( otite, sinuzite, comoţii cerebrale);

- Cofeina;

- Menstruaţia etc.

Tipurile de durere de cap:

Cel mai des întâlnite sunt 3 tipuri de durere de cap: migrena, tensiune şi cefaleea de tip cluster.

1. Migrena - simptomul dur şi sever. Este resimţită la o porţiune de cap, începând de la tâmple, ochi şi răspândindu-se în regiunea spatelui capului. Episoadele pot dura de la câteva ore până la câteva zile. Migrena poate fi provocată de anumiţi factori sau poate debuta din senin. Mirosurile aprinse, lumina şi zgomotele puternice pot servi ca factori declanşatori ai migrenei.

2. Tensiune - este tipul de durere de cap cel mai des întâlnit. Cefaleea este surdă şi se resimte de ambele părţi ale capului. Durerea se poate răspândi în regiunea gâtului şi a umerilor. Durata episodului poate fi de la câteva minute până la o săptămână. Factorii declanşatori pot fi oboseala, stresul şi lipsa somnului. Însă aici vă pot ajuta remediile pentru durere de cap precum antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirina) sau medicamente analgezice (acetaminofen).

3. Cefalee de tip cluster - apare mai frecvent la bărbaţi. Reprezintă o durere severă care mereu afectează doar o regiune a capului. Pe parcursul zilei apare şi dispare şi aceste accese se pot repeta de mai multe ori pe zi timp de câteva luni. Durata durerii este de la câteva minute până la 1 h.

În aceste momente persoanele devin agitate şi neliniştite, apare sensibilitate la lumină şi senzaţia de greaţă. Medicamentele antialgice în acest tip de cefalee nu ameliorează simptomele. Reducerea episodului şi ameliorarea durerii poate fi efectuată cu sumatriptan.

Ce pastile să luăm pentru durerile de cap?

Tipul de medicamente administrate este în strânsă legătură cu cauza durerii de cap. Tratamentul cel mai potrivit va fi prescris de medicul specialist în urma stabilirii diagnosticului corect.

În cazul migrenei, sunt utilizate medicamentele din grupa triptanilor, cum ar fi Naratriptan, Eletriptan, Sumatriptan, Rizatriptan şi altele. Se pot găsi sub formă de comprimate, spray nazal sau injecţii şi sunt eliberate doar la indicaţia medicului.

Durerea de cap de tip tensiune poate scădea din intensitate cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) precum Ibucalmin, Paracetamol, Naproxen.

În cazul durerii de cap de tip cluster, AINS nu sunt eficiente. Aici vă poate veni în ajutor inhalaţii cu oxigen, injecţii cu triptani, lidocaina.

În cazul durerilor de cap la copii, pot fi administrate ibuprofen sau paracetamol. Însă în aceste cazuri este foarte important să stabilim cauza, diagnosticul corect şi să nu facem abuz de AINS.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!