Următoarele zile se anunță fierbinți în Bihor, iar pompierii le recomandă cetățenilor să aibă grijă de viața lor și îi sfătuiesc cum să evite situațiile de urgență.

În primul rând, deplasările sunt recomandate doar în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul. Aglomerația, expunerea la soare și efortul fizic intens trebuie evitate între orele 11 și 18.

Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată: haine lejere, subţiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Hidratarea este foarte importantă, fiecare persoană trebuind să consume între 1,5 și 2 litri de lichide pe zi, dar nu prea reci. „Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) şi alimentele cu conţinut sporit de grăsimi”, a transmis ISU Crișana.

Sub nicio formă, copiii sau animalele de companie nu trebuie lăsate în autoturisme.

Sfaturi pentru locuințe

Pentru ca locuințele să nu se încălzească prea tare, trebuie limitată utilizarea aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale şi surselor de căldură. De asemenea, ajută dacă ferestrele expuse la soare sunt acoperite și închise, când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis. „Nu utilizaţi ventilatoare, dacă temperatura a depăşit 32°C”, a mai transmis ISU.

Temperatura aparatelor de aer condiționat trebuie să fie cu cel mult 5 grade sub temperatura exterioară. Cea mai bună soluție este aerisirea încăperilor pe timpul nopții sau dimineața devreme, iar apoi închiderea tuturor geamurilor și ușilor pe timp de zi.

În perioadele caniculare creşte riscul de incendiu, din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate. De aceea, nu trebuie aprins focul în aer liber, resturile de țigări nu trebuie aruncate la întâmplare, iar lucrări care favorizează producerea de incendii, prin degajarea de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive, trebuie restricționate pe timpul zilei.

Cetățenii trebuie să țină cont că materiale precum furaje, cărbune, rumeguș, bumbac se pot autoaprinde, în condiţii specifice de temperatură şi umiditate. Totodată, rezervoarele cu GPL, oxigen sau alte substanțe inflamabile trebuie depozitate la umbră și răcite periodic cu jeturi de apă.

Pentru că, după perioade caniculare, pot veni furtuni puternice, pompierii le recomandă bihorenilor să verifice instalațiile de paratrăsnet și să își asigure rezervă de apă, atât pentru incendii, cât și pentru consum.

Atenție la scăldat!

Nu în ultimul rând, bihorenii trebuie să nu uite că scăldatul este periculos. Oricât de tentantă este răcorirea într-un lac sau râu, scăldatul trebuie făcut doar în locuri special amenajate.  „Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziționate special pentru cei mici ori în cadă”, a transmis ISU.

De asemenea, nu trebuie să intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare, ori să săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, acte de teribilism care pot avea consecințe grave.

„Urmăriți continuu comportarea copiilor în apă, întrucât cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinților sau altor persoane mature, chiar dacă știu înota”, este sfatul pompierilor. Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metodă eficientă de prevenirea unor tragedii.

Containere de răcorire

Pe de altă parte, în Oradea, Primăria a pregătit trei containere anticaniculă, cu apă și aer condiționat, unde o asistentă îi poate ajuta pe orădenii cărora căldura le va provoca stări de rău.

Acestea sunt amplasate amplasate în Piața Cetate, Piața Decebal și la Piața Rogerius (vizavi de BCR).

„Containerele sunt dotate cu aer condiţionat, apă potabilă rece, scaun, pat medicinal şi o masă, iar o asistentă medicală asigură zilnic, pe perioada caniculară, funcţionarea lor între orele 10.00 şi 18.00.  Aceasta este pregătită să ofere primul ajutor, iar în caz de urgențe va solicita ajutor specializat. Containerele vor rămâne amplasate până la finalul verii, asistenţa medicală fiind asigurată, în funcție de atenționările meteo, în perioadele de caniculă”, a transmis Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!