Consiliul local din oraşul canadian Toronto a dat o lecţie despre protecţia naturii: a cumpărat o casă de la un localnic, pentru a putea proteja un stejar roşu bătrân de 350 ani, mai vechi chiar decât atestarea oraşului canadian.

Înalt de 24 de metri şi vestigiu al unei păduri seculare, copacul era un pericol deja pentru casa respectivă. Trunchiul său imens are o circumferinţă de cinci metri şi se sprijină deja pe peretele din spatele unei case construite în anii 1960. În timpul verii, crengile lungi şi înverzite umbresc casa aproape în întregime, iar proprietarul se temea că rădăcinile stejarului îi vor compromite complet locuinţa. „Frumuseţea acestui stejar îţi taie respiraţia. Este Rolls Royce-ul copacilor”, a spus Edith George, o rezidentă care militează de 14 pentru salvarea stejarului.

Consiliul municipal local a votat în 2018 să cumpere proprietatea, pentru a demola casa şi a transforma terenul într-un parc public, permiţând arborelul să-şi continue viaţa.

Achiziţia a fost finalizată acum, însă demolarea casei nu va începe încă. Autorităţile din Toronto au decis că vor amenaja parcul doar dacă vor strânge 325.000 de dolari din donaţii publice. Doritorii pot face sponsorizări până în luna decembrie.