În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 509 din data de 24 iulie 2012 a fost publicată Legea nr. 144/2012 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, prin care se aduc modificări importante procedurii de sancţionare a contravenţiilor referitoare la rovignetă. Astfel, articolul 8 prevede că fapta de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează cu amendă.

Cea mai importantă modificare este cea de la articolul 9 alineat 3 care reduce termenul de comunicare al procesului verbal de la 6 luni la 30 de zile şi instituie interdicţia de a se încheia alte procese verbale pentru lipsa rovignetei în această perioadă. În concret textul legal prevede că procesul-verbal se întocmeşte şi se comunică contravenientului în termen de 30 de zile de la data constatării contravenţiei, interval în care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru încălcarea prevederilor art. 8 alineatul 1.

Noua reglementare prevede că procesul-verbal de constatare a contravenţiei se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după identificarea acestuia pe baza datelor furnizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor - Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau a conducătorului auto, în cazul utilizatorilor străini. A doua modificare esenţială se regăseşte în anexa 2 a acestei legi unde se prevede că tarifele de despăgubire prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aplicate şi contestate în instanţă până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează.

Rezumând, după 24 iulie poţi fi amendat cel mult o dată în 30 de zile pentru lipsa rovignetei şi, începând cu această dată, prin procesele-verbale de contravenţie nu se va mai dispunne şi plata tarifului de despăgubire ci doar amenda.