În Bihor, în anul 2009, nu mai puţin de 80 de incendii au izbucnit din cauza mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, iar de la începutul anului 2010, coşurile de fum, burlanele nerpotejate termic şi sobele au provocat deja 20 de incendii.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana (ISU) atrage atenţia asupra pericolelor provocate de hornurile necurăţate şi le oferă bihorenilor câteva sfaturi pentru a le evita.

Astfel e esenţial ca un coş de fum să fie stabil şi rezistent la temperaturi ce pot depăşi 1000 de grade Celsius. "Pentru asigurarea securităţii la incendiu, coşurile de fum necesită respectarea mai multor condiţii. Coşurile de fum nu fac parte din structura de rezistenţă a clădirii, ele se reazemă de regulă pe fundaţie, dar se admite şi rezemarea pe planşee cu măsuri corespunzătoare de preluare a încărcăturii", se arată în comunicatul ISU.

De asemenea, este interzisă racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid. Este esenţial ca, în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie să nu se folosească burlane din tablă pentru evacuarea fumului.

Cel puţin de două ori pe an, coşurile de fum trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat.

Statisticile arată că, anual, în medie, 14% din incendiile care se produc în gospodării au loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate, respectiv 6% ca urmare a mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.