Codul de procedură civilă reglementează o procedură prin care cei care datorează anumite sume de bani sau trebuie să predea unele bunuri pot să le achite sau să le transmită chiar dacă persoana care trebuie să le primească (creditorul) refuză plata sau bunurile din diverse motive, cel mai des întâlnit fiind faptul că suma de bani generează dobânzi.

În acest sens, dacă creditorul refuză să primească plata, persoana care este datoare (debitorul) poate declanșa procedura ofertei reale de plată urmată de consemnațiune.

Procedura începe prin contactarea unui executor judecătoresc care îi va expedia creditorului o somație prin care este invitat să primească prestaţia datorată. În acea somaţie se vor arăta locul, data şi ora când suma sau obiectul oferit urmează să îi fie predat creditorului.

În cazul în care creditorul primeşte suma sau bunul oferit, debitorul este liberat de obligaţia sa. Executorul judecătoresc va întocmi un proces-verbal prin care va constata acceptarea ofertei reale.

Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.

În această situație, debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituţie de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somaţia. Este important de precizat că legea prevede că procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea şi nu poate fi condiţionată de existenţa acordului creditorului.

După consemnare, executorul judecătoresc va constata, printr-o încheiere dată fără citarea părţilor, efectuarea plăţii şi liberarea debitorului. Încheierea se comunică creditorului în termen de 5 zile de la întocmirea acesteia. Creditorul poate ataca încheierea executorului la instanță, dacă apreciază că procedura de consemnare a fost nelegală. 

Debitorul este considerat liberat la data consemnării plăţii, în afară de cazul în care se anulează oferta de plată şi consemnaţiunea.

În fine, este important de precizat și faptul că procedura ofertei de plată poate fi făcută şi în timpul procesului, în faţa oricărei instanţe, în orice stadiu al judecăţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!