Aşa cum arătam săptămânile trecute, putem să obţinem o hotărâre judecătorească de obligare la plată a celor care datorează bani fie pe calea procedurii somaţiei de plată, fie printr-un proces obişnuit dacă datornicul refuză concilierea. Trebuie să vedem însă cum putem, în ipoteza în care datornicul refuză executarea de bună voie a hotărârii judecătoreşti prin care a fost obligat la plată, să executăm silit această hotărâre.

Pentru a executa silit o hotărâre judecătorească este necesar, în majoritatea cazurilor, să obţinem învestirea cu formulă executorie a hotărârii care trebuie să fie irevocabilă - adică să nu mai poată fi atacată cu apel sau recurs. Cererea de învestire se depune la instanţa care a judecat procesul în primă instanţă, iar la cerere se vor alătura copii de pe hotărârea sau hotărârile judecătoreşti (dacă s-a judecat procesul şi în apel şi/sau recurs), iar la cerere se anexează şi dovada plăţii unei taxe de timbru de 4 lei şi timbru judiciar de 0.15 lei.

Se pot învesti cu formulă executorie şi executa silit şi alte acte cărora legea le recunoaşte calitatea de titlu executoriu cum ar fi, spre exemplu filele CEC ori biletele la ordin refuzate la plată precum şi contractele de împrumut autentificate de notarul public.

După ce obţinem învestirea cu formulă executorie (această procedură durează în medie 1-2 săptămâni), va trebui să ne adresăm unui executor judecătoresc care să pună în executare silită hotărârea judecătorească, fila CEC, biletul la ordin sau contractul autentic.

Hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în care urmează să se efectueze executarea ori, în cazul urmăririi bunurilor, de către executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în care se află acestea. Cererea de executare silită, însoţită de titlul executoriu, se depune la executorul judecătoresc.

Acesta, de îndată, va solicita instanţei de executare încuviinţarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare şi titlul respectiv. În tot cursul executării, executorul judecătoresc este obligat să aibă rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, cu respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor părţilor.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476