Într-o intervenţie în direct pe Facebook, făcută duminică la prânz, primarul Ilie Bolojan şi dr. Gheorghe Carp, care de o săptămână coordonează toate spitalele din judeţ, au detaliat ce pregătiri se fac pentru gestionarea viitoarelor cazuri de infectări cu COVID-19.
După ce au anunţat că Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-coronavirus, aşa că suspecţii din Bihor nu vor mai trebui să aştepte rezultatele de la Cluj, care oricum vin cu întârziere, cei doi au vorbit despre organizarea spitalelor.
Spitalul Municipal, în linia întâi
„O direcţie importantă la care am lucrat este de pregătire a spitalelor din Oradea pentru creşterea numărului de pacienţi infestaţi cu coronavirus. (...) Am derulat proceduri şi vom continua şi săptămâna viitoare achiziţia de măşti şi combinezoane pentru protecţia personalului medical, în aşa fel încât cei din linia întâi să nu fie infestaţi. De asemenea, derulăm un plan de urgenţă pentru reorganizarea paturilor şi a circuitelor”, a spus Bolojan.
Carp a detaliat, spunând că s-a luat decizia ca „Spitalul Municipal să devină spitalul de linia întâi în lupta împotriva coronavirusului”. Bolnavii de aici au fost relocaţi în alte spitale din judeţ, iar secţiile spitalului se pregătesc pentru posibili pacienţi infectaţi. „Spitalul va avea toate specialităţile unui spital judeţean, în aşa fel încât cei care vor suferi de infectări cu coronavirus şi vor avea patologie asociată de natură medicală sau chirurgicală să poată să fie trataţi în condiţii optime”, a declarat Carp.
Doctorul a adăugat că Clinica Maria, de la parterul spitalului, a cedat folosinţa aparatului CT pentru aceşti viitori pacienţi, astfel ca spitalele publice să nu trebuiască să apeleze la CT-ul aflat în Centrul Oncologic. „Oncologia este izolată, prin bunăvoinţa ISU s-a montat un cort pentru triajul pacienţilor. Rog aparţinătorii să rărească vizitele la aceşti pacienţi”, a declarat Carp.
Măsuri preventive, la Urgenţe
Spitalul Municipal nu va mai avea, de luni, unitate de Urgenţe, astfel că singurul loc unde orădenii vor putea merge cu urgenţe medicale este Spitalul Judeţean. Carp le-a transmis bihorenilor să apeleze la UPU doar în caz de reală nevoie.
„Probabil de luni Urgenţele de la Municipal se vor închide, Spitalul Judeţenean va rămâne spital pentru primirea urgenţelor. Este esenţial să se prezinte la UPU cei care au într-adevăr nevoie şi este foarte important ca cei care vin să fie sinceri”, a declarat Carp.
Autorităţile au luat în calcul şi ipoteza ca la Urgenţe să meargă persoane posibil infectate cu COVID-19, aşa cum s-a întâmplat în Bucureşti şi Iaşi, aşa că iau măsuri preventive. „Mâine (n.r. luni) se va monta un termo-scanner, care va semnala orice om care are temperatura peste 37 de grade”, a declarat Carp. Pacienţii cu febră vor fi apoi duşi la testare, pentru a se afla dacă au sau nu infecţie cu noul coronavirus, Carp amintind că aparatul achiziţionat acum va permite 200 de testări pe zi, care vor putea fi făcute de 10 medici.
La Municipal se va închide şi unicul cabinet de urgenţe stomatologice din sectorul public local. Cel mai probabil, acesta se va reloca în policlinica de pe strada Louis Pasteur.
Cheltuieli uriaşe
Doctorul a vorbit şi despre dotări, spunând că spitalele din Bihor au 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică. „Am şi antamat furnizarea a încă 10 aparate, care vor veni eşalonat în aprilie, până la începutul lunii mai”, a spus Carp.
De asemenea, s-au comandat materiale de protecţie. „Pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de combinezoane. Dar deja primele echipamente au sosit, mâine vor ajunge peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro”, a spus doctorul.
Donaţii record
Acesta a adăugat că „din fericire această sumă ne este la dispoziţie”, arătând că spitalele orădene au primit donaţii de circa 1 milion de lei în doar 3 zile! „Le mulţumesc acelora care ne-au donat foarte mulţi bani, o surpriză foarte plăcută, sunt asociaţii, firme, persoane individuale. În 3 zile s-au strâns aproape 1 milion de RON, care au fost deja cheltuiţi pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator”, a declarat Carp.
Lista donatorilor va fi făcută publică pe site-ul Spitalului Judeţean, de îndată ce aceştia îşi vor da acordul. Totodată, pe site-ul Primăriei vor fi publicate conturile unde şi alte persoane dornice vor putea dona bani pentru spitalele locale.
În final, Carp a dat şi o veste bună: sâmbătă, niciun bihorean nu a mai fost internat la Infecţioase, cu simptome de COVID-19. „Nu înseamnă că mâine nu pot fi 100. Depinde de dvs. dacă respectaţi măsurile de izolare”, a declarat Carp.
Citeşte pe această temă şi articolele:
Veste bună: Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-Coronavirus, care a şi început să lucreze (FOTO)
Bolojan anunţă măsuri restrictive în Oradea: Supermarket-urile vor funcţiona până la ora 21, se închid bazarurile, locurile de joacă şi terenurile de sport (VIDEO)