În data de 27 iulie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 257/2022, intitulată oficial lege privind stabilirea unor măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2022 pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

Dincolo de denumirea complicată, în concret, legea prevede că cei care au plătit amenzile aplicate pentru necompletarea PLF la intrarea în țară în perioada în care această obligație a existat (decembrie 2021 - martie 2022) vor putea să obțină banii înapoi de la stat.

Practic, persoanele care se află în această situație trebuie să completeze și să depună un formular tip în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului Ministrului Dezvoltării prin care se reglementează procedura de restituire. Întrucât ordinul respectiv a fost publicat în Monitorul Oficial în 16 august, restituirea poate fi cerută cel mai târziu în data de 15 noiembrie 2022.

Legea se referă la toate sumele achitate cu titlu de amendă pentru necompletarea PLF până la data intrării în vigoare a acesteia, indiferent dacă amenzile au fost achitate integral sau în cuantum redus și indiferent dacă amenzile respective au fost contestate sau nu.

În cazul amenzilor neachitate, legea prevede că acestea se anulează. Prevederea este practică, dar absolut în afara oricărei logici a dreptului. Este ilogică și nelegală, deoarece atât Constituția, cât și legea generală care reglementează contravențiile prevăd extrem de clar că amenzile neexecutate până la data abrogării legii care le instituie nu se mai execută. Dar, parcă, totuși mai bine un pleonasm legislativ decât discuții inutile...

Ca să fie clar, legea prevede că amenzile neexecutate „se scad din evidenţele organelor de executare”. Așa, explicit și concret, ca să se înțeleagă până la nivelul organelor fiscale locale...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!