Anul acesta, de 1 Decembrie, când România sărbătorește 105 ani de la realizarea Marii Uniri, autoritățile civile și militare din județul Bihor au pregătit ceremonii în mai multe localități din Bihor.

Prefectura Bihor a transmis marți programul festivităților organizate atât în municipiile Oradea și Marghita, cât și în orașul Aleșd și în comuna Vadu Crișului.

Oradea

În municipiul reședință de județ, festivitățile de 1 Decembrie vor începe la ora 12.00 și se vor desfășura în Piața Unirii, din program făcând parte momentele „clasice”: primirea oficialităților, prezentarea onorului de către o gardă de onoare și salutul prezentat drapelului de luptă, intonarea Imnului Național, un serviciu religios Te Deum, alocuțiuni ale unor personalități, urmate de un scurt moment artistic.

Va avea loc, de asemenea, o festivitate de depunere a coroanelor de flori, jerbe și buchete la statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, la final urmând o defilare a detașamentului de onoare.

Marghita, Aleșd și Vadu Crișului

În Marghita, ceremonia va începe la ora 9.00 și se va desfășura pe 1 Decembrie în centrul urbei, la Troița ridicată în memoria eroilor și martirilor neamului.

Festivitățile din Aleșd vor avea loc, în schimb, cu o zi în avans, pe 30 noiembrie, în piațeta din fața Casei de Cultură, la bustul lui Mihai Viteazul, începând cu ora 12.00.

În comuna Vadu Crișului, ceremonialul se va desfășura la fel, tot cu o zi înainte, cu începere de la ora 10.00, la Monumentul Eroilor din strada Principală nr. 1 (lângă Primărie).

Și în aceste localități, festivitățile vor fi deschise cu gardă de onoare și intonarea Imnului Național, momente urmate de slujbe religioase, alocuțiuni, depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la monumentele locale, finalul fiind marcat de defilări.

Ne sărbătorim Patria

Vezi mai jos mesajul transmis de Prefectura Bihor:

„1 Decembrie 1918 rămâne un capitol important în istoria României, întruchipând realizarea visului românilor de secole - crearea unui stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil. Pe parcursul generațiilor, fiecare adăugând o cărămidă la acest edificiu, ne-am construit identitatea națională. În această zi celebrăm patria noastră, amintindu-ne de evenimentele de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, când voința poporului a câștigat și unitatea națională a românilor s-a realizat prin înfăptuirea Marii Uniri.

De-a lungul istoriei, poporul român a știut să facă alegeri înțelepte în momente de cumpănă pentru realizarea binelui comun. Înaintașii noștri Românii au realizat că doar uniți pot deveni mai puternici iar noi avem responsabilitatea de a le duce mai departe moștenirea. Astăzi, într-o perioadă complexă cu provocări la granițele patriei, rămânem mai uniți ca niciodată. România face parte din structuri internaționale precum NATO și Uniunea Europeană, organizații în care suntem un membru respectat și important din punct de vedere strategic. Uniți sub tricolor, suntem mai puternici.

E de datoria fiecăruia dintre noi să punem umărul și să construim împreună un viitor în care valorile noastre comune să continue să lumineze calea generațiilor ce vor veni.

La mulți ani, România!
La mulți ani, dragi români!”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!