Pe 15 iulie, începe recensământul câinilor din municipiu, motiv pentru care Primăria Oradea a anunţat cum se va desfăşura efectiv inventarierea, respectiv microciparea animalelor.

Pentru început, delegaţii Direcţiei Tehnice, ai Poliţiei Locale vor ieşi pe teren împreună cu medicii veterinari în două echipe.

"O echipă va începe recensământul şi microciparea câinilor în Cartierului Ioşia - case (str. Coriolan Hora, Densusianu, Henrik Ibsen, Lăpuşului etc) şi va veni înspre centru. Cealaltă echipă va începe acţiunea din Cartierul Podgoria (str. Făcliei, Făgetului, Piatra Craiului, Adevărului etc), iar apoi se va îndrepta spre centru. Acţiunile se vor desfăşura după-masa, astfel încât cetăţenii să poată fi găsiţi acasă", se arată într-un comunicat al municipalităţii.

În cadrul inventarierii, vor fi colectate date gen rasa, talia, sexul, culoarea, vârsta şi situaţia câinelui (microcipat, sterilizat). Pe baza acestor informaţii, Primăria va realiza apoi o bază de date cu situaţia câinilor din municipiu, pe care o va şi gestiona.

Reprezentanţii municipalităţii au detaliat şi cum se va face, ulterior, microciparea patrupedelor.

"Microciparea se va face subcutanat, fiind introdus un dispozitiv electronic de dimensiuni foarte reduse (cât un bob de orez), cu un cod unic, pe baza căruia orice câine va putea fi identificat. Această operaţiune nu presupune suferinţă sau stres pentru animal, ea se realizează foarte rapid (sub 1 minut). Microciparea este gratuită, ea nu presupune nici un cost din partea proprietarului de câine", mai arată comunicatul.

Primăria Oradea face un apel către toţi deţinătorii de câini în vederea cooperării cu echipele din teren. Cetăţenii care nu vor fi găsiţi la domiciliu vor găsi o înştiinţare, în care se va menţiona obligaţia de a se prezenta la unul din cele două corturi amenajate de municipalitate: unul în cartierul Podgoria - zona centrală şi unul în Parcul Ghioceilor.