Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a adoptat joi o nouă hotărâre privind desfăşurarea activităţilor de învăţământ, în funcţie de situaţia epidemiologică. Potrivit acesteia, unităţile de învăţământ din 6 localităţi vor funcţiona conform regulilor "scenariului roşu", iar în alte 37 localităţi potrivit "scenariului galben", cu prezenţa fizică parţială a copiilor şi parţial online. Până acum, doar 28 de localităţi se aflau în cele două scenarii.

Noutăţile au fost anunţate joi după amiază printr-un comunicat al Prefecturii Bihor, care precizează că, de luni, 15 martie, "din cele 714 unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, 443 funcţionează în scenariul verde, 247 în scenariul galben şi 24 de unităţi de învăţământ intră în scenariul roşu".

În scenariul roşu vor funcţiona unităţile de învăţământ din comunele Sălacea, Sântandrei, Şimian, Spinuş şi Şuncuiuş, precum şi cele din oraşul Valea lui Mihai, toate acestea fiind localităţi în care rata de infectare din ultimele două săptămâni a fost mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Acest lucru înseamnă că vor participa fizic la cursuri doar preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, dar şi elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, pe rând, cu jumătate din efective. Celelalte categorii de elevi doar online.

În perioada anterioară, în scenariul roşu au fost doar unităţile de învăţământ din două UAT-uri, Sălacea şi Valea lui Mihai.

În scenariul galben vor funcţiona în următoarea săptămână unităţile de învăţământ din Abram, Abrămuţ, Auşeu, Avram Iancu, Borş, Bratca, Brusturi, Buduslău, Bulz, Bunteşti, Cărpinet, Chişlaz, Copăcel, Curtuişeni, Derna, Diosig, Drăgeşti, Finiş, Gepiu, Hidişelu de Sus, Husasău de Tinca, Lăzăreni, Lazuri de Beiuş, Lugaşu de Jos, Lunca, Marghita, Nojorid, Olcea, Oradea, Popeşti, Săcueni, Salonta, Ştei, Tarcea, Tinca, Toboliu şi Vadu Crişului.

În aceste unităţi administrativ-teritoriale, unde incidenţa Covid este între 1 şi 3 la mia de locuitori, vor putea participa fizic la cursuri, în efective complete, preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum şi cei ai claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal. Elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a vor învăţa online.

Conform precedentei Hotărâri a CJSU, în scenariul galben erau unităţile de învăţământ din 26 UAT-uri.

În celelalte 58 comune şi oraşe din judeţ, unde incidenţa Covid este sub 1 la mie, unităţile de învăţământ rămân în scenariul verde, ceea ce înseamnă că merg la şcoală toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari. Săptămâna trecută, în scenariul verde au funcţionat şcolile din 73 UAT-uri.

Prefectura aminteşte că CJSU îşi adaptează hotărârile "după fiecare vacanţă şcolară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcţie de evoluţia epidemiologică şi pe baza criteriului privind rata incidenţei cumulate la nivelul fiecărei localităţi, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori".

Potrivit comunicatului transmis de Prefectura Bihor, în câteva unităţi de învăţământ unele clase ori grupe sunt în scenariul roşu, ceea ce se întâmplă atunci când au loc infectări ale copiilor sau/şi cadrelor didactice.

În această situaţie se află o formaţiune de studiu de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, trei clase de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea, şapte grupe de la grădiniţa cu program prelungit Joyful Learning din Oradea, o clasă de la Şcoala Gimnazială Dacia, trei formaţiuni de studiu de la Centrul de Educaţie Incluzivă Orizont din Oradea, o clasă de la Şcoala Oltea Doamna din Oradea, cinci grupe ale grădiniţei cu program prelungit Toldi din Salonta, două de la grădiniţa nr 53 Oradea, câte două clase de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi de la Liceul Teologic Baptist Emanuel din Oradea, două clase ale şcolii gimnziale nr 1 din Chişlaz şi una a şcolii gimnaziale nr. 1 din Diosig, precum şi două grupe de la grădiniţa cu program prelungit nr. 1 din Marghita.