Pandemia de Covid şi războiul din Ucraina au aruncat "în aer" preţurile la combustibil nu doar în România, ci în toată lumea.

Jurnaliştii de la Libertatea au făcut harta preţurilor la carburanţi, bazate pe ultimul raport prezentat de Comisia Europeană, care a inventariat preţurile înregistrate în statele UE la 13 iunie, constatând că în ţara noastră preţul benzinei e cu 15,6% mai mic faţă de media europeană, în vreme ce la motorină diferenţa este de 12,3%.

Potrivit sursei citate, în regiune, au preţuri mai mici Ungaria - care are preţ plafonat de către Guvern doar pentru locuitorii acestei ţări, Bulgaria – care avea tradiţional preţuri mai mici decât ţara noastră, dar şi Polonia.

În Grecia - destinaţie obișnuită de vacanţă pentru români, benzina are unul dintre cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană, 2,4 euro, peste cele din Franţa (2,13 euro), Germania (2 euro), Spania (2,11) şi Italia (2,01), mai arată sursa citată.

Spre exemplu, în Ungaria, la data amintită, prețul unui litru de benzină era echivalentul a 1,2 euro, în vreme ce în România era de 1,72 de euro.

De precizat însă că nivelul de trai diferă între aceste țări.

În prezent, în România politicienii discută la nivel național despre plafonarea prețurilor la combustibili, fapt ce a creat tensiuni în coaliția de guvernământ, măsura nefiind agreată de liberali.

Într-un comunicat citat de Digi24.ro, PSD a transmis că „Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți”, fie prin „stabilirea unui preț maximal la clientul final” sau prin „limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial”. Social-democrații au propus în Coaliție o plafonare de 7 lei, arată sursa citată.

Marți seară, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat, că plafonarea preţului la combustibil la 6 lei pe litru (cum „auzise” că ar vrea PSD-iștii) ar duce la penurie.

”Capitalul circulă liber în UE şi va merge acolo unde are cel mai mare randament. Astfel de „soluţii” GARANTEAZĂ subdezvoltarea României. O să stea PSD la coadă pentru milioanele de români care nu vor mai găsi benzină şi motorină pentru că o să fie penurie?”, a transmis Cîţu pe Facebook, potrivit G4media.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!