Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au verificat cele patru municipii din judeţ, pentru a vedea dacă respectă cerinţele OUG 195/2005, care prevede că acestea trebuie să aibă minimum 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor.

Concluzia verificărilor făcute în ultima lună este că doar Oradea şi Salonta respectă cerinţa, în timp ce în Beiuş şi în Marghita zonele verzi sunt insuficiente. La Beiuş situaţia este cea mai neplăcută, deoarece fiecărui localnic îi revin doar 15 mp de spaţii verzi. La Marghita, recensământul verde e aproape de limita prevăzută de lege. În plus, autorităţile de aici nu au inventariat ca spaţii verzi cele 15 ha de cimitire, deşi legea prevede că şi acestea sunt zone verzi.

Comisarii de mediu au constatat şi că doar Oradea are un registru actualizat al spaţiilor verzi, aşa cum prevede legea, în timp ce Salonta nu are un asemenea document, iar Beiuş şi Marghita nu l-au actualizat.

Vestea bună a verificărilor este că zonele verzi sunt bine îngrijite. "Spaţiile verzi de pe raza celor 4 municipii sunt întreţinute corespunzător, conform prevederilor art. 12 din Legea 24/2007", se arată într-un comunicat al GNM Bihor.

Primăriile Salonta, Beiuş şi Marghita au primit câte un avertisment pentru neconformităţi şi au termen ca până în luna august să îşi facă, respectiv actualizeze, registrele.