Cum utilizăm RSI în tranzacţionare ?

Unul dintre cei mai utilizați indicatori în analiza tehnică de către traderii din lumea întreagă, fie ei începători sau profesioniști, este RSI.

Acesta este utilizat ca indicator tehnic în analizele pieţelor financiare. Scopul acestuia este să reprezinte grafic forța sau slăbiciunea curentă sau istorică a unei acțiuni sau piețe, în baza prețurilor de închidere ale perioadei de tranzacționare recente.

Nu confundați indicatorul RSI cu forța relativă (relative strength).

Ce este de fapt indicatorul RSI?

RSI este acronimul pentru Relative Strength Index, denumirea sa din limba engleză și s-ar traduce în limba română ca Indicele Forței Relative.

RSI trading calculează un raport al mișcărilor ascendente și descendente și normalizează calculul în așa manieră încât valoarea indicelui să se regăsească în intervalul 0-100. Cu alte cuvinte indicatorul compară forța relativă a mișcărilor ascendente cu mișcările descendente și reflectă forța lor relativă.

Indicatorul RSI a fost creat în 1978 de J. Welles Wilder. Este un indicator tehnic folosit în analiza tehnică de către traderi pentru a analiza trendul și a identifica diverse elemente care pot semnala o eventuală inversare de trend. RSI trading furnizează informații relevante cu privire la piață și oferă o serie de semnale de tranzacționare destul de fiabile.

RSI este clasificat ca un oscilator de momentum ce măsoară viteza și magnitudinea mișcărilor direcționale de preț. Momentumul este raportul dintre creșterile de preț și scăderile de preț. RSI calculează momentumul ca rată dintre închiderile ascendente și închiderile descendente: instrumentele financiare care au avut mai multe modificări pozitive sau mai puternice au un RSI mai mare decât instrumentele financiare care au avut mai multe modificări negative sau mai puternice.

Cel mai frecvent RSI este utilizat pe un interval de 14 zile, este măsurat pe o scală de la 0 la 100, cu niveluri maxime aflate la 70 și niveluri minime aflate la 30. Intervale mai lungi sau mai scurte sunt utilizate alternativ pentru o perspectivă mai largă sau mai îngustă. Alte niveluri extreme sunt cele de 80 și 20 sau chiar 90 și 10, dar acestea sunt mult mai puțin frecvente și indică desigur un momentum mult mai puternic.

Strategiile de tranzacționare care se bazează pe RSI au devenit din ce în ce mai populare de-a lungul vremii grație formulei matematice pertinente pe care se bazează și informațiilor suplimentare furnizate de divergența RSI.

Fiabilitatea acestui indicator este evidențiată de performațele înregistrate de numeroși traderi experimentați, care își bazează tranzacționarea pe semnalele și informațiile oferite de acest indicator.

Cum se interpretează RSI ?

Indicatorul RSI pe grafic se citește în felul următor:

- Atunci când RSI gravitează în jurul nivelului de 70, se consideră că instrumentul financiar în cauză este supra-cumpărat. În această situație se află o piață în care prețurile au avut o creștere puternică, dar evoluția ascendentă tinde să se tempereze.

- Atunci când RSI gravitează în jurul nivelului de 30, este un semnal care indică faptul că instrumentul financiar respectiv este supra-vândut. În această situație, se regăsește o piață care a cunoscut o scădere puternică și s-ar putea să asistăm la o inversare de trend. 

- În cazul în care indicatorul oscilează în jurul liniei mediane de la 50, înseamnă că piața consolidează și nu avem trend în piață la momentul respectiv. Nivelul de 50 separă indicatorul în 2 părți cea inferioară și cea superioară.

- Atunci când se depășesc pragurile de 30, 50 și 70 RSI furnizează semnale de tranzacționare, de intrat, de ieșit din piață sau ajustat pozițiile existente.

RSI este un indicator de trend care furnizează traderului detalii despre direcția de evoluție a trendului din piață, și despre forța trendului aflat în evoluție. Informațiile prezentate de RSI ajută traderul să se decidă dacă trebuie să lase tranzacțiile să evolueze întrucât trendul continuă ori dacă se întrevede o eventuală schimbare de trend. 

Indicatorul RSI se găsește implicit în majoritatea platformelor de tranzacționare care se respectă. În consecință, platforma va calcula automat pentru dumneavoastră în orice moment și pe orice instrument valoarea RSI.

Cele mai utilizate versiuni ale indicatorului RSI sunt cele de 9 și 14 perioade, adică RSI 9 și RSI 14.

Divergența RSI trading

Divergența RSI înseamnă că evoluția graficului indicatorului se află în tendință inversă față de graficul prețului.

Indicatorul de divergență RSI pune la dispoziția traderilor două tipuri de divergențe:

- Divergența RSI ascendentă apare când graficul prețului scade dar graficul indicatorului RSI nu

- Divergența RSI descendentă, apare când graficul prețului este în creștere dar RSI nu urmează acceași direcție.

Semnalele furnizate de RSI în tranzacționare

RSI este un indicator valoros și prin prisma faptului că furnizează semnale fiabile pentru tranzacționare și este adesea prezent în strategiile traderilor experimentați:

- RSI poziționat sub nivelul de 30 - indică o piața supra-vândută și eventualitatea unei modificări de trend, urmând o tendință ascendentă. Dacă schimbarea de trend este confirmată și de alți indicatori sau alte elemente ale strategiei de tranzacționare se poate plasa o poziție de cumpărare.

- RSI cu valoare peste nivelul 70 - indică o piață supra-cumpărată și eventualitatea apariției unei mișcări descendente. Odată schimbarea de trend confirmată de alte elemente ale strategiei, puteți plasa o poziție de cumpărare.

- Când RSI sparge în sens ascendent nivelul de 50, se confirmă forța trendului ascendent aflat în evoluție. Este o oportunitate de plasare a unui ordin de cumpărare, sau de adăugat la o poziție existentă.

- Când RSI sparge în sens descendent nivelul de 50, acesta este confirmarea forței trendului descendent. În acest moment, se poate plasa o poziție de vânzare sau adăuga la un ordin de vânzare existent.

(Advertorial)