Pe 24 ianuarie va fi sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire. În Piața Unirii din Oradea va avea loc, începând cu ora 12, o ceremonie militară și religioasă, ce va cuprinde, printre altele, depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I, precum și defilarea detașamentului de onoare.

Programul manifestării, așa cum a fost transmis de Instituția Prefectului Bihor:

12:00-12:02 - Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă
12:02-12:05 - Intonarea Imnului Național al României
12:05-12:20 - TE DEUM oficiat de preotul capelan al Penitenciarului Oradea
12:20-12:35 - Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului
12:35-12:45 - Scurt moment artistic
12:45-12:57 - Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii
12:57-13:00 - Defilarea detașamentului de onoare

Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale, când Moldova s-a unit cu Țara Românească într-un stat unitar. Unirea a avut loc pe 24 ianuarie 1859.

„Noul domnitor ales Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, a pus în aplicare o agendă liberală și a generat reforme importante precum: instaurarea unui nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești”, amintește Instituția Prefectului Bihor. 

În informarea aceleiași instituții se subliniază că, pe 24 ianuarie, sunt marcate „sacrificiile și eforturile depuse de predecesorii noștri pentru a realiza unirea și pentru a ne crea un viitor mai bun”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!