Peste o săptămână, va debuta anul universitar 2020-2021, iar pandemia de Covid-19 a condus la măsuri inedite. La Universitatea din Oradea, vor fi boboci care nici măcar nu vor avea ocazia să vadă cum arată campusul studenţesc sau să-şi cunoască fizic colegii şi profesorii, deoarece ei vor derula, cel puţin în primul semestru, activităţi didactice exclusiv online.

Online vs. „on-site”

Decizia a fost luată de Senatul academic, care în continuare se întruneşte în şedinţe pe internet şi care a hotărât că şase facultăţi vor funcţiona exclusiv online, fiind vorba de cele la care activităţile de curs şi seminar sunt majoritate: Drept; Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării; Litere; Științe Economice; Științe Socio-Umane; Teologie Ortodoxă. Aceeaşi regulă se aplică şi Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic.

În schimb, la celelalte facultăţi, seminariile, laboratoarele sau lucrările practice se pot ţine cu prezenţa fizică a studenţilor şi profesorilor, „doar în condițiile respectării regulilor de securitate epidemiologică prevăzute de legislația în vigoare la momentul respectiv”. Asta înseamnă că toţi vor purta mască, îşi vor igieniza mâinile riguros şi vor păstra o distanţă de minimum un metru faţă de alte persoane.

De asemenea, profesorilor li se recomandă să pregătească orarul în aşa fel încât studenţii din ani diferiţi să nu se întâlnească în sălile facultăţii. Când o sală găzduieşte mai multe formaţiuni de studiu, între cursurile celor două este obligatorie o pauză de minimum 30 de minute, pentru dezinfecţie şi aerisire.

Un student nu va putea avea în aceeaşi zi cursuri online şi „on-site”, adică faţă în faţă cu profesorul. „Pentru activitatea didactică on-line, orele didactice au o durată normală de 50 de minute, cu pauze de 10 minute între ele. Pentru activitățile on-site, se recomandă organizarea unor module de 2 ore (100 de minute) sau 3 ore (150 de minute), fără pauză, urmate de o pauză de 20, respectiv 30 de minute”, se mai arată în regulamentul votat de Senat.

În pauze, studenţii vor trebui să păstreze distanţa în continuare şi nu au voie să facă schimb de obiecte personale sau de alimente.

Reguli în cămine şi cantină

Senatorii au votat reguli şi privind cazarea în cămine, care se va face exclusiv în baza unor cereri trimise prin e-mail. Deşi Universitatea are cămine cu camere de câte patru persoane, în acest an vor putea fi cazaţi maxim trei studenţi. Aceştia vor proveni exclusiv de la facultăţile care organizează activităţi cu prezenţă fizică, în timp ce studenţii de la facultăţile mutate în online nu au dreptul să solicite un loc în cămin.

În spaţiile comune din cămine, studenţii vor fi obligaţi să poarte mască, iar sălile de lectură din cămine nu vor mai putea fi folosite deloc.

De asemenea, studenţii nu vor avea voie să sărbătorească la comun zile de naştere, iar accesul unor persoane străine în cămine va fi strict interzis. „Încălcarea acestei prevederi va duce la evacuarea din cămin a celor implicați, în cel mult 12 ore”, se arată în regulament. Într-unul dintre cămine, Universitatea va păstra o cameră liberă, pentru izolarea suspecţilor de Covid-19, dacă va fi cazul.

Nici cantina nu va mai fi ce a fost: studenţii vor fi îndemnaţi să-şi cumpere de aici mâncare la pachet, în sală fiind amenajate doar câteva mese, ca să se respecte regulile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Dacă un student al Universităţii care a participat fizic la activităţi didactice va fi confirmat cu Covid-19, cursurile formaţiunii lui de studiu vor fi suspendate timp de 14 zile. În situaţia în care vor apărea trei cazuri de îmbolnăviri în formaţiuni diferite, în întreaga Universitate se vor suspenda activităţile care presupun participarea fizică.