Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul anului şcolar, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Sănătăţii, Nelu Tătaru, au făcut noi precizări privind condiţiile care vor trebui respectate. Premierul Ludovic Orban le dăduse celor doi un ultimatum privind anunţarea acestor reguli, ţinând cont că părinţi, profesori şi elevi deopotrivă se întreabă cum se vor desfăşura lecţiile.

"Am plecat de la premisa că procesul de învăţământ sistat aproape şase luni de zile trebuie să înceapă. Dacă aplicăm nişte reguli, acele riscuri asumate de cazuri noi le vom putea acoperi", a declarat Tătaru.

Potrivit acestuia, pe 7 septembrie Institutul Naţional de Sănătate Publică va comunica în ce scenariu se încadrează fiecare oraş sau comună din România, în funcţie de numărul de bolnavi, iar pe 10 septembrie şcolile vor anunţa comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dacă aduc copiii la şcoală (scenariul verde), îi ţin acasă (scenariul roşu) sau optează pentru o formă hibrid (scenariul galben), în care o parte dintre elevi sunt la şcoală, iar alţii urmăresc lecţiile online. Aşadar, mai devreme de 10 septembrie părinţii nu vor afla dacă îşi vor putea trimite sau nu copiii la şcoală.

Tătaru a mai spus că, pentru a putea aplica scenariul verde, şcolile trebuie să respecte câteva criterii: distanţarea fizică de 1 metru şi purtarea măştilor de către elevi şi profesori, fiind exceptaţi de la această măsură copiii de grădiniţă, de până la 5 ani. De asemenea, oficialii au renunţat la acea declaraţie pe proprie răspundere pe care ar fi trebuit să o completeze părinţii, asumându-şi că elevii nu au intrat în contact cu persoane bolnave de Covid-19.

Ministrul Anisie a precizat, la rândul ei, că s-au elaborat ghiduri pentru toate ciclurile şi formele de învăţământ, care cuprind măsurile şi regulile care vor trebui respectate. De asemenea, pe 14 septembrie, Ministerul Educaţiei va lansa un site, educatiacontinua.edu.ro, unde se vor găsi toate informaţiile privind derularea cursurilor.

Ghidurile de care a vorbit Anisie sunt disponibile pe un site anume lansat marţi de Ministerul Educaţiei: educatiacontinua.edu.ro.