Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) din România a anunţat, miercuri, că a testat interconectarea cu grupul tehnic de lucru de la nivel european pentru generarea certificatelor digitale care vor asigura circulaţia liberă prin Uniunea Europeană, în contextul pandemiei de Covid-19.

"Certificatul digital UE conţine date de identificare esenţiale – numele şi prenumele, data naşterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum şi un identificator unic al certificatului", se arată într-un document al STS.

Au fost prezentate, totodată, modelele de certificate digital european, de trei tipuri: pentru persoane vaccinate, pentru persoane recuperate după COVID şi, în fine, pentru persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore.

Reprezentanţii STS subliniază şi că certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afişate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate şi în formă tipărită. "Acestea vor include un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală aparţine emitentului, astfel încât cetăţenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală", se arată în document.

(model certificat pentru persoanele vaccinate)

Certificatele digitale UE sunt gratuite şi vor facilita călătoriile în spaţiul european fără restricţii epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mişcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetăţenii vor putea să îşi descarce certificatele digitale UE şi realizarea internă a testelor de performanţă şi de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. 

(model certificat pentru persoane care au trecut prin boală)

Merită precizat şi că, după implementarea sistemului informatic specific acestor certificate, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, respectiv din aplicaţia Corona-Forms.

(model certificat pentru cei care au test negativ)