Credincioșii romano-catolici vor celebra Floriile duminică, 24 martie, iar o săptămână mai târziu, pe data de 31 martie, vor sărbători și Paștele.

Episcopia Romano-Catolică de Oradea a trimis un comunicat de presă în care sunt prezentate evenimentele liturgice din următoarea perioadă.

Duminica Floriilor cade pe 24 martie şi este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. Înainte de ora 11, în faţa Catedralei Episcopale va fi oficiată slujba de sfinţire a ramurilor de către PS Böcskei László, episcop diecezan, ceremonie urmată de liturghia solemnă ce va avea loc în interiorul Catedralei. 

Liturghiile din zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare se vor celebra după programul obişnuit, a anunţat Episcopia.

Joi, 28 martie, sunt programate Liturghia Crismei la ora 10, unde se vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească şi vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor, urmată de Liturghia în amintirea Cinei de Taină la ora 19.

Ambele vor fi prezidate de episcopul diecezan.

În Vinerea Mare, credincioşii vor comemora Patimile şi Moartea pe Cruce a Mântuitorului. Ziua va începe cu devoţiunea "Calea Sfintei Cruci", ce va avea loc în grădina Palatului Episcopal  de la ora 15.

"Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la ora 18. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la ora 21", au transmis reprezentanţii episcopiei.

Sâmbăta Mare va fi marcată de un program extins de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt, între orele 10 şi 20, unde sunt invitaţi credincioşii, tinerii şi copiii să participe.

Vigilia Pascală va începe sâmbătă seara la ora 21, cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă prezidată de episcopul romano-catolic de Oradea PS Böcskei László. Procesiunea Învierii se va încheia cu binecuvântarea mâncărurilor de Paşti. 

Ziua de Înviere va începe de la ora 7:30 cu binecuvântarea mâncărurilor de Paşti, care se oficiază pe platoul din faţa catedralei episcopale. Urmează apoi liturghia de dimineaţă de la ora 8. Liturgia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti va începe la ora 11, iar corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale. Seara la ora 18 va fi celebrată o liturghie de seară.

În Lunea Paştilor, pe 1 aprilie 2024, Catedrala romano-catolică din Oradea va găzdui liturghii la orele 8, 11 şi 18. 

Precedent acestor evenimente, Episcopia romano-catolică organizează, printre altele, lansarea cărţii "Transilvanism: Idei, epoci, versiuni", ce va avea loc joi, 21 martie 2024, la ora 18, în Sala Festivă a Palatului Episcopal Romano-Catolic, dar şi Marşul pentru viaţă de sâmbătă, 23 martie.

Paştele Catolic va fi sărbătorit şi cu o ediţie specială a Târgului de Paşti ce va avea loc în perioada 29-31 martie, în Cetatea Oradea. În cele trei zile de eveniment, vizitatorii se vor putea bucura de o mulţime de produse locale, ateliere pentru copii, dar şi alte activităţi pregătite de organizatori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!