Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a cerut ca părintele Arsenie Boca să fie trecut cât mai repede în rândul sfinţilor, iar o comisie specială urmează să analizeze viaţa "Sfântului Ardealului", pentru a-l canoniza, anunță site-ul stirileprotv.ro.

Biserica Ortodoxă Română vrea astfel să rezolve scandalul cu deţinătorii mărcii Părintele Arsenie Boca. Aşa cum se ştie, această marcă a fost înregistrată de doi soţi din Oradea, Alexandru Andor şi soţia lui Diana Talpoş. Ulterior, cei doi au dat licenţa de comercializare a imaginii şi numelui celebrului călugăr în România în anul 2018 unui tânăr din Arad, Gheorghe Daniel, care i-a şi somat pe numeroşi comercianţi de suveniruri cu Arsenie Boca să-şi retragă mărfurile.

"Tulburat de oameni care nu au nicio legătură cu biserica, cu moştenirea spirituală a părintelui, Mitropolitul Ardealului a pus într-un mod accentuat problema intensificării procesului de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Asta nu înseamnă că se va trece mai repede sau mai puţin riguros", a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română.

Canonizarea va ajuta BOR să scape de posibile plăţi către deţinătorii mărcii. "Numele se va schimba din "Părintele Arsenie Boca" în cel de "Sfântul Arsenie". În locul fotografiei cu chipul Părintelui, atât de multiplicată de doritorii de câştig necinstit, va fi zugrăvită şi aprobată de către Sfântul Sinod icoana sa de sfânt, cu chipul transfigurat prin lucrarea harului lui Dumnezeu. Astfel, va dispărea şi obiectul acestei nefireşti uneltiri!", a declarat pentru ziarul Tribuna din Sibiu, Mitropolitul Ardelului, IPS Laurenţiu Streza.

Procesul de canonizare nu este simplu, însă. Mai întâi o comisie specială, formată din teologi şi istorici va analiza viaţa şi faptele lui părintelui Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului.

"Sunt analizate faptele care i se atribuie, inclusiv unele minunate, dar care trebuie dovedite. Se merge pe firul istoric în contextul în care au fost ele făcute, mărturii ale unor oameni care mai trăiesc şi care l-au cunoscut pe părintele Arsenie Boca. Se aduna informaţii cât mai numeroase, care să probeze ortodoxia curată atât a gândirii cât şi a vieţii părintelui", a declarat, conform sursei citate, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română.

Pe de altă parte, Daniel Gheorghe a declarat că reacţia BOR este previzibilă. "Ne aşteptam la aşa ceva. Pe noi nu ne deranjează, noi avem dreptul pe toate pozele cu el".