Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor informează cuplurile interesate de posibilitatea efectuării procedurii de fertilizare in vitro şi embriotransfer, fiind finanţat de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unei comunicări din partea DSP Bihor, fertilizarea in vitro se poate face în opt spitale din ţară. Acestea sunt: Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu", Societatea Comercială Dacia Intercontinental Medical Center şi Societatea Comercială Promed System, toate din Bucureşti, Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, Societatea Comercială Vivamed din Braşov, Societatea Comercială Gynatal din Timişoara, Societatea Comercială Clinica Polisano din Sibiu şi Societatea New Life din Iaşi.

Obiectivul subprogramului este acela de a trata infertilitatea la un număr limitat de cupluri selectate pe baza îndeplinirii unor criterii.

Acestea sunt: "cuplul să fie steril, definit drept cuplul conjugal care nu a avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de 2 ani de viaţă conjugală, cuplu căsătorit de cel puţin doi ani, cel puţin unul dintre membrii cuplului are cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România".

De asemenea, cel puţin unul dintre membrii cuplului să fie asigurat în cadrul sistemului de asigurări de sănătate de cel puţin doi ani, niciunul dintre cei doi să nu aibă copii în viaţă, să fie cuplu autolog (adică se exclude, donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat), vârsta femeii să fie între 24 şi 40 de ani, iar indexul de masă corporală al acesteia să aibă valori cuprinse între 20 şi 30.