Primăvara creşte riscul de inundaţii şi, chiar dacă Bihorul a fost ferit de dezastre, revărsarea apelor poate produce oricând pagube. "Din nefericire, primăvara nu aduce numai flori şi zâmbete, ci şi riscuri", a declarat colonelul Sorin Caba, inspector şef al ISU Crişana.

La deal şi la munte, există riscul formării de viituri pe cursurile de apă, adică scurgeri rapide şi imediate, iar pe lângă orice râu sau pârâu există pericolul ieşirii din matcă. Cel mai mare pericol este în jurul acumulărilor de apă, unde barajele se pot rupe ori digurile pot ceda. "Din fericire, nu ne-am întâlnit cu astfel de situaţii", a precizat Caba.

În schimb, frecvent sunt inundate terenuri sau case, în principal pentru că nici autorităţile publice locale, nici cetăţenii nu iau aceste riscuri în serios. Tocmai de aceea, la comanda prefectului Ioan Mihaiu, s-au format echipe mixte de control, care de săptămâna viitoare vor face verificări în tot judeţul.

Mai precis, angajaţi ai Prefecturii, ISU Crişana, ABA Crişuri şi Garda de Mediu vor merge pe cursurile de apă, pentru a vedea dacă primăriile au curăţat gunoaiele şi resturile vegetale din albii. De asemenea, se va verifica dacă rigolele şi şanţurile din localităţi sunt întreţinute. "Cetăţenii nu-şi curăţă şanţurile, iar apoi sună la 112", a explicat Sorin Caba.

Proprietarii caselor în faţa cărora şanţurile sunt nefuncţionale sau pline de gunoaie vor primi, în primă etapă, un avertisment şi măsura curăţeniei. "Vom reveni şi dacă nu au respectat măsura, vor primi şi amenzi", a precizat şeful ISU Crişana.

Acesta a mai amintit că toţi cetăţenii care nu acordă suficientă importanţă acestor îndatoriri gospodăreşti trebuie să-şi schimbe atitudinea. "Ar trebui să nu fie nevoie de intervenţia autorităţiloe. Sunt lucruri cât se poate de fireşti, gospodăreşti. Dar apa poate să producă pagube, apa poate să ia vieţi", a spus Caba.