Operatorul licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, a făcut cea mai mică ofertă de preţ pentru şase din cele nouă parcuri ale Oradiei a căror întreţinere a fost scoasă la licitaţie de Primărie la finele anului trecut, pentru o perioadă de trei ani.

Pentru ca întreţinerea să fie de calitate, conducerea societăţii a decis că parcurile vor fi îngrijite mecanizat. Adică peste tot unde se poate ca o maşină să facă munca în locul omului, o va face...

Sarcini

Anul trecut, Primăria Oradea a experimentat întreţinerea a nouă parcuri mari din Oradea, dându-le în grijă mai multor firme timp de un an. S-a dovedit o iniţiativă reuşită, astfel că din 2011 parcurile au fost licitate pe o perioadă de trei ani.

La competiţie au participat patru firme, dintre care una - Total Prest - a fost descalificată, din lipsa unor documente. Kaluna a câştigat întreţinerea parcurilor Libertăţii (pentru 50.957 lei anual) şi Sala Sporturilor (25.273 lei anual), Adenandra a parcului Petofi, a scuarului de la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Carpaţi şi giraţia de la Parcul Industrial (99.166 lei anual), iar RER Ecologic Service parcurile 1 Decembrie (155.491 lei anual), Onisifor Ghibu (10.903 lei anual), I.C. Brătianu (121.359 lei anual), Ghioceilor (20.167 lei anual), Traian (24.193 lei anual) şi Piaţa Devei (7.495 lei anual).

Firmele au trasate, prin caietul de sarcini, acţiunile exacte pe care trebuie să le întreprindă. În primul rând, e vorba de menţinerea curăţeniei, societăţile trebuind să cureţe gazonul, să măture aleile, să cureţe zăpada şi să spargă gheaţa. De asemenea, vor face însămânţări de gazon, plantări de flori şi arbuşti şi vor întreţine piesele de mobilier. În parcurile unde sunt toalete publice firmele le-au luat şi pe acestea în îngrijire. Înlocuirea mobilierului nu va fi de datoria lor, acest lucru revenind firmelor care au câştigat licitaţia pentru întreţinerea mobilierului urban în fiecare din cele patru sectoare ale Oradiei.

Parcul şi responsabilul

02-ionel-ban.jpgConducerea RER Ecologic Service a pregătit o strategie care să crească nivelul calitativ al lucrărilor. "Trecem la întreţinerea mecanizată", spune Ionel Ban (foto), directorul de producţie al societăţii.

Asta înseamnă că, de pildă, pentru cositul gazonului, în loc de 2-3 cosaşi şi de muncitorii care să adune iarba, va fi nevoie de un singur om şi de un utilaj, care şi coseşte şi aspiră gazonul tăiat. Măturatul aleilor se va face tot mecanic, cu un utilaj ca acela pe care RER îl foloseşte la salubrizarea Corso-ului orădean. "Sunt soluţii mult mai eficiente. Astfel, putem asigura că ne vom da interesul ca aceste parcuri să fie întreţinute cel puţin la nivelul de până acum", asigură Ban.

În permanenţă, cele şase parcuri vor avea o persoană, angajată de RER, care va supraveghea zona, pentru a se asigura că nimic nu se va distruge sau vandaliza. Altminteri, efortul de a face lucruri ca la carte ar putea deveni inutil...