Aşa cum i-a obişnuit pe orădeni, pe timpul verii RER Vest îşi îndreaptă atenţia spre curăţarea completă a tuturor recipientelor folosite de cei care locuiesc în blocurile oraşului.

Din această săptămână, un utilaj anume al operatorului de salubritate va străbate toate cartierele de blocuri şi va spăla şi dezinfecta containerele şi pubelele asociaţiilor de proprietari din Oradea.

Fără excepţii

Acţiunea de spălare şi dezinfectare a recipientelor din jurul blocurilor din oraş începe în această săptămână în cartierul Rogerius şi va continua pe arterele din centru, Ioşia, Nufărul şi Velenţa.

Pe fiecare stradă circulă în tandem două maşinării ale RER Vest: una în care sunt golite deşeurile din recipiente şi cea în care acestea sunt spălate. Într-o primă etapă, vor fi spălate recipientele negre, în care orădenii aruncă fracţia umedă, apoi cele galbene, care adună reciclabilele. Desigur, la cele 124 de asociaţii de proprietari care colectează selectiv în trei fracţii vor fi curăţate şi pubelele maro, destinate biodeşeurilor.

Autospeciala care spală recipientele este anume destinată acestei operaţiuni. Dotat cu un tanc de apă de 6.000 de litri, utilajul introduce containerele sau pubelele în „burta” sa, unde două jeturi de apă cu mare presiune acţionează pentru a le curăţa pe interior.

Misiune completă

În pasul doi, pubelele şi containerele sunt spălate cu jeturi pulverizate din lateral stânga şi dreapta, ultima fază fiind pulverizarea unui jet dinspre partea superioară a utilajului, pentru a spăla recipientele şi pe dinafară.

În medie, un recipient este spălat la fiecare fază timp de câte 40 de secunde, astfel încât o spălare completă durează aproape trei minute. Timpul de spălare se poate reduce sau creşte în funcţie de cât de murdare sunt recipientele. Detergentul folosit nu doar că lasă un miros plăcut în urmă, ci este şi dezinfectant.

Operaţiunea nu îi costă niciun leu pe orădeni, cheltuielile fiind suportate de RER Vest.