Din această lună, pe străzile din zona centrală a Oradiei, ridicarea deşeurilor se va realiza între orele 5 şi 7 dimineaţa, nu între 7 dimineaţa şi ora 19, cum se face acum.

Schimbarea orei nu este însă uşor de realizat, pentru că părerile orădenilor despre acest subiect se bat cap în cap...

Primăria dixit

În urma mai multor plângeri de la orădeni, potrivit cărora maşinile operatorului de salubritate blochează traficul ridicând deşeurile ziua, municipalitatea a cerut orădenilor din zona centrală şi operatorului de salubritate licenţiat, RER Ecologic Service, să modifice acest program începând din luna noiembrie.

Colectarea gunoaielor de la toţi clienţii din centru, inclusiv firme, ar trebui să se facă între orele 5 şi 7 dimineaţa. Dar nu e deloc uşor! Asta înseamnă că agenţii economici vor fi nevoiţi să lase pubelele în stradă de seara, dacă nici un angajat al firmei nu e la muncă la ora 5. La fel vor trebui să procedeze şi orădenii care nu se trezesc atât de dimineaţă. Dacă nu, cu toţii vor rămâne cu gunoaiele pe cap până la următoarea colectare!

Conducerea RER Ecologic Service consideră binevenită decizia Primăriei. Însă mai are o problemă: în contractele încheiate cu populaţia şi agenţii economici, RER s-a angajat să ridice deşeurile între orele 7 şi 19. Deci, pentru a putea opera între 5 şi 7, societatea trebuie să realizeze acte adiţionale la contracte. Or, a umbla în parte pe la fiecare orădean care locuieşte în centrul oraşului necesită ceva timp...

Se caută soluţii

03 ionel ban.jpg"În plus, probabil mulţi riverani se vor opune, argumentând că gălăgia le deranjează somnul. Noi nu vrem nici să încurcăm traficul, nici să deranjăm orădenii", spune directorul de producţie al RER, Ionel Ban (foto). Căci firma de salubritate va fi prinsă la mijloc: pe de-o parte între şoferii care susţin, pe bună dreptate, că utilajele trebuie scoase din centru ziua, iar de cealaltă parte locuitorii care se vor plânge că gălăgia îi trezeşte.

S-a dovedit de mai multe ori că părerile orădenilor privind ora potrivită de ridicare a gunoaielor sunt împărţite. Un sondaj recent făcut de BIHOREANUL a relevat că, din 143 de subiecţi, 38% preferă ridicarea pe timp de zi, 53% pe timp de noapte, iar 7% sunt indiferenţi de subiect.

Pentru a găsi cea mai bună soluţie, care să împace toate părţile, RER îndeamnă orădenii să facă sugestii fie direct pe site-ul societăţii, www.reroradea.ro, fie la adresa de e-mail office@reroradea.ro. În speranţa că în comunicare se află scăparea...