De două săptămâni, echipele operatorului de salubritate RER Vest au forţe proaspete. 27 de bărbaţi din Nepal, ţară asiatică aflată la peste 5.400 km depărtare de România, au devenit angajaţii companiei locale şi lucrează zi de zi la colectarea deşeurilor orădenilor.

Chiar dacă în ţara lor lucrau ca instalatori ori chiar profesori, bărbaţii au lăsat totul în urmă, convinşi că România le poate oferi lor şi familiilor lor un trai mai bun. Oricât de nedrept ar părea, un salariu de gunoier în Oradea bate veniturile pe care le aveau acasă...

Din îndepărtata Asie 

De ani buni, România este în criză de muncitori, "secetă" pe care o resimte inclusiv compania locală de salubritate. Pentru a putea acoperi eficient traseele de colectare a deşeurilor din Oradea, RER Vest lucrează acum şi cu muncitori de import. Mai precis, cu 27 de bărbaţi veniţi din Nepal, cu viză de lucru anume oferită de statul român.

Muncitorii asiatici au ajuns la Oradea la jumătatea lunii iunie, fiecare cu un contract de doi ani cu firma RER Vest. Asta înseamnă că în următoarele 24 de luni vor merge prin oraş cu autospecialele companiei, pentru a colecta deşeurile aruncate de orădeni. După vizitele medicale şi câteva zile de acomodare la noul lor loc de muncă, muncitorii au început să lucreze. "La 5 dimineaţa, ei sunt deja pregătiţi de muncă", spune Dragoş Mangra (foto), manager de proiect în cadrul RER Vest şi coordonatorul muncitorilor străini.

Pentru bani 

RER Vest le oferă muncitorilor cazare, amenajând pentru ei locuinţe în mai multe containere anume montate în curtea companiei. De asemenea, au facilităţi de gospodărire (băi, vestiare, bucătărie dotată cu electrocasnice).

Bhattarai Nadhu (foto) are 25 de ani şi a plecat pentru prima oară din ţara lui. "Acasă eram profesor de management şi marketing la o şcoală, dar salariul era foarte mic. Am familie şi am nevoie de mai mulţi bani", povesteşte tânărul. Este unul dintre puţinii muncitori nepalezi care vorbesc şi engleză, aşa că, fără voia lui, a ajuns şi un lider al colegilor, care se bazează pe el să le transmită mesajele primite de la şefi şi viceversa. 

Kumar Krishna Paudel, un coleg de-al său, povesteşte într-o engleză mai stâlcită că în ţara lui avea o mică afacere, fiind electrician şi instalator. "Câştigam 50-70 de dolari pe zi, dar problema e că nu lucram în fiecare zi. De fapt, zilele în care aveam de muncă erau foarte puţine", spune bărbatul. Aşa că a preferat să zboare la mii de kilometri depărtare, unde primeşte salariu lună de lună. "S-a adaptat foarte bine. Din prima zi a şi modificat o instalaţie de la baia lor, legând încă un furtun", zice şeful muncitorilor. 

Traşi pe sfoară

Majoritatea muncitorilor sunt la prima aventură în afara Nepalului, aşa că nu-i de mirare că îl ascultă cu sfinţenie pe cel pe care l-au poreclit "Grand Papa" (Tata mare). Este decanul lor de vârstă, are puţin peste 50 de ani şi, spre deosebire de ei, a mai lucrat în afara graniţelor ţării natale, îndeosebi în Rusia, aşa că ştie ce înseamnă să fii departe de casă. 

Un alt muncitor, care în Nepal lucra ca bucătar, şi-a asumat acest rol şi la Oradea şi le găteşte zilnic colegilor. "Eu merg cu ei împreună la cumpărături, îşi cumpără ce au nevoie, apoi vin acasă, gătesc şi mănâncă împreună", explică Dragoş.

Orădeanul a fost dezgustat să afle, însă, că, aventuraţi singuri la un magazin din oraş, nepalezii au fost traşi pe sfoară de vânzător, care le-a luat tuturor bancnotele de euro, dar nu le-a dat niciun leu rest, deşi le datora destui. În magazin, muncitorii n-au ripostat, dar ulterior i-au povestit şefului lor român, care apoi le-a recuperat banii, pentru ca nepalezii să nu creadă că au ajuns într-un paradis al hoţilor...

"În viaţă trebuie să înveţi"

Muncitorii străini şi-au mai surprins colegii români prin faptul că, în fiecare zi, după muncă, îşi spală echipamentele de lucru şi le întind prin curte, la uscat. "Recunosc că nu mă aşteptam să văd asta", zice Dragoş. Spre ruşinea lor, gunoierii români nu prea au acelaşi obicei...

Nepalezii nu se plâng defel că au ajuns gunoieri într-o ţară străină. Un singur bărbat din cei 27 a mai lucrat în domeniu, la o firmă de reciclare din Thailanda, dar nici unul nu a mai adunat gunoaie aruncate de semeni. "În viaţă trebuie mereu să înveţi. Este pentru prima oară când fac asta, dar nu mă deranjează. Important este să fie un loc de muncă sigur, de unde să ştiu că primesc salariul", spune Nadhu.

La fel ca el gândesc şi alţi muncitori, bucuroşi că pot să-şi asigure un trai decent, muncind cinstit...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!