Fiindcă prima ediţie a campaniei "Primăvara ecologică a orădenilor", desfăşurată anul trecut, s-a dovedit o iniţiativă foarte bună, comunitatea fiind receptivă la ea, municipalitatea şi operatorul licenţiat de salubritate organizează cea de-a doua ediţie.

Campania de curăţenie generală se va desfăşura în luna martie, când orădenii vor avea la dispoziţie 26 de puncte de colectare a deşeurilor voluminoase şi vegetale, gunoaie ce vor fi ridicate gratuit de RER Ecologic Service. O noutate este că în acest an Primăria pune la mătură şi regiile locale.

Regiile la mătură

"Primăvara ecologică" presupune o curăţenie generală a oraşului, dar şi un îndemn către orădeni de a-şi deretica locuinţele şi curţile şi de a scăpa de lucrurile inutile. Activităţile de curăţenie sunt similare celor din campania de anul trecut: răzuirea rigolelor, cositul ierbii, salubrizarea în diferite zone publice, dezlipirea afişelor stradale, montarea de coşuri de gunoi, amplasarea de incinte pentru containerele de deşeuri la blocuri, întreţinerea parcurilor şi spaţiilor verzi, plantări de arbori sau arbuşti.

"O noutate este că, anul acesta, şi regiile vor avea de lucru", explică Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei. Astfel, Electrocentrale va trebui să cureţe zonele aferente reţelelor magistrale de termoficare supraterane şi spaţiile din jurul punctelor termice, Compania de Apă zonele de lângă staţiile de hidrofor, iar OTL căile de rulare şi zonele de la capetele de linii şi de la buclele de întoarcere a mijloacelor de transport în comun. Şi Electrica primeşte de lucru de la Primărie: să spele şi să vopsească stâlpii de electricitate din oraş.

Pe zone

Cât despre partea orădenilor în campanie, e destul de simplă: aceştia trebuie doar să-şi deretice curţile şi grădinile şi să depoziteze deşeurile rezultate într-unul din cele 26 de amplasamente pe care municipalitatea şi RER Ecologic Service le va stabili.

Colectarea acestor deşeuri este gratuită şi se va realiza după o planificare. Mai precis, în prima jumătate a lunii vor fi ridicate deşeurile din amplasamentele de pe malul drept al Crişului Repede. Acest perimetru a fost împărţit în trei zone, iar fiecare va avea zile anume de colectare, ce vor fi anunţate. Din 16 până în 31 martie, RER va ridica deşeurile din amplasamentele de pe malul stâng al Crişului, perimetru împărţit şi el în patru zone.

Nu toate deşeurile pot fi depuse în aceste locuri. "Sunt ridicate deşeurile gospodăreşti şi cele vegetale. Cele rezultate din construcţii, nu", precizează Stejărean. Depozitarea molozului şi a altor resturi rezultate din construcţii va fi sancţionată de municipalitate, aşa cum este şi în prezent.

Când toate activităţile din programul campaniei vor fi bifate, se va putea spune cu adevărat că Oradea e pregătită de vreme bună...