Responsabil de curăţenia Oradiei, operatorul de salubritate RER Vest se preocupă şi de cât de "curat" este aerul pe care îl respiră orădenii.

La cinci ani după ce a achiziţionat primul vehicul electric, compania a înnoit flota, dar a şi sporit-o. RER Vest a cumpărat 6 autovehicule nepoluante, care sunt folosite la curăţenia străzilor şi a zonelor verzi din centrul oraşului.

La puterea a treia

În 2017, RER Vest a adus pe străzile Oradiei prima maşină electrică pentru curăţenie, un autoturism Renault Twizy, dotat anume în partea din spate cu o mică platformă care susţine o pubelă, o mătură şi o lopată.

Folosită de un muncitor responsabil cu salubritatea stradală în centrul oraşului, care deţine carnet de conducere categoria B, maşina s-a dovedit potrivită pentru această misiune. Având dimensiuni mici (lungime de 2,3 metri, lăţime de doar 1,13 m şi înălţime de 1,4 m) şi o autonomie a bateriei de 80 kilometri, Twizy-ul s-a putut strecura zi-lumină pe aleile din parcuri ori pe străzile aglomerate din zona centrală.

Tocmai pentru că maşina a fost o bună achiziţie pentru curăţenia în astfel de locuri, operatorul de salubritate a decis în această toamnă să se doteze cu mai multe asemenea vehicule. În locul vechiului Twizy, returnat companiei de leasing, RER Vest a cumpărat alte 3 maşini similare, dar produse în acest an. Toate vor fi folosite acum în zona centrală, pentru o mai mare eficienţă a curăţeniei.

Intervenţii rapide

De asemenea, RER Vest a mai cumpărat 3 autoturisme electrice Renault Kangoo, tot pentru misiunile de supraveghere şi intervenţii. Acestea sunt folosite de controlorii operatorului de salubritate, care verifică dacă muncitorii îşi fac treaba şi "corectează" unde este cazul. Cu o autonomie de 240 kilometri, ele lucrează şi mai mult de o zi, fără a fi încărcate la staţia anume montată în curtea companiei.

Pe lângă cele 6 maşini electrice cumpărate acum, RER Vest mai are în flotă un Renault Kangoo cumpărat în anii trecuţi, la rândul său folosit pentru curăţenia şi îngrijirea spaţiilor verzi. "În zona centrală a Oradiei, pentru intervenţii şi supraveghere, folosim acum 100% vehicule electrice", a declarat directorul general tehnic-investiţii al RER Vest, Florin Gontariu.