Foarte des aruncate pe plaje, chiştoacele de ţigări sunt o problemă pentru oricine are în grijă o asemenea zonă, deoarece sunt greu de colectat, dar în acelaşi timp poluează mediile marine cu microplastic şi substanţe chimice dăunătoare.

Doi antreprenori olandezi propun o soluţie modernă: un robot care foloseşte inteligenţa artificială, pentru a aduna mucurile.

BeachBot a fost anume conceput pentru a identifica şi îndepărta obiecte mici din nisip, în special chiştoacele de ţigări. El are şi o aplicaţie care îl ajută să fie tot mai "deştept": când nu poate identifica un deşeu, îi face o fotografie, iar publicul îl lămureşte ce a găsit, informaţie pe care robotul o învaţă, pentru a o folosi în viitor.

BeachBot a fost deja folosit pe mai multe plaje din Olanda cu succes, aşa că "stăpânii" lui lucrează la robotul MAPP, proiectat să lucreze în parcuri şi alte spaţii exterioare.

Mai mult, noile dispozitive vor putea comunica între ele, pentru a colabora în vederea colectării gunoiului dintr-un perimetru.