Perioada în care firma Urbana a fost autorizată să mai presteze servicii de colectare a deşeurilor în Oradea, până la preluarea tuturor foştilor săi clienţi de către operatorul licenţiat RER Ecologic Service, s-a încheiat.

Practic, de acum încolo cei care n-au încheiat contracte cu societatea autorizată să opereze în Oradea trebuie să se aştepte la efecte neplăcute, dintre care primul este că nu li se va ridica gunoiul. Motivul: RER nu prestează serviciul decât pe bază de contract.

Probleme şi soluţii

Cu toate eforturile depuse de angajaţii RER Ecologic Service, mai sunt orădeni care nu au încheiat contracte legale şi care se vor trezi că le va creşte gunoiul în faţa casei. Cel mai probabil, aceştia vor încerca să transforme o neglijenţă a lor într-un motiv de reclamaţii privind curăţenia oraşului. Şi tot experienţa arată că mulţi orădeni vor ajunge la sediul RER pentru încheierea contractelor abia când le va ajunge cuţitul la os, căci Poliţia Comunitară îi va putea amenda în lipsa documentelor.

Asemenea probleme nu sunt, însă, singurele cărora operatorul trebuie să le facă faţă. RER susţine că mai mulţi agenţi economici sunt ofertaţi de către o serie de societăţi neautorizate care le oferă un preţ de dumping, adică nejustificat de mic. "Agenţii economici, ca de altfel toţi orădenii, trebuie să ştie că un contract cu o altă firmă de salubritate nu e însă valabil în Oradea. Şi nici nu-i scapă de amenzile instituite de Consiliul Local pentru cetăţenii care nu plătesc ridicarea gunoiului pe care tot ei îl produc", atenţionează compania.

Partea bună e că, totuşi, majoritatea persoanelor fizice şi juridice din Oradea s-au conformat regulilor. Astfel, în primele două luni ale anului RER Ecologic Service a încheiat 3.910 contracte noi cu persoane fizice, 810 cu agenţi economici şi 419 cu asociaţiile de proprietari. Dacă în cazul asociaţiilor situaţia s-a finalizat, în privinţa firmelor şi a persoanelor fizice, activitatea de contractare continuă. Doar că întârziaţii nu vor mai fi căutaţi la domiciliu, ci sunt aşteptaţi la Biroul contractare de la sediul RER, aflat pe strada Tudor Vladimirescu.

Să-nceapă curăţenia!

Pe de altă parte, venirea primăverii i-a determinat pe edili să iniţieze o campanie de curăţenie generală a oraşului, "Primăvara ecologică a orădenilor", prin care cetăţenii sunt îndemnaţi să-şi facă ordine prin gospodării înaintea Sărbătorilor pascale, deşeurile urmând să fie transportate gratuit de RER. Pentru operativitate, oraşul a fost împărţit în două: între 1 şi 15 martie se face curăţenie în zona situată la nord de Crişul Repede, iar între 16 şi 31 martie în partea de sud.

Orădenilor li se recomandă să-şi scoată în stradă deşeurile doar cu 2-3 zile înainte de ziua în care vin muncitorii de la salubritate. Această zi poate fi aflată fie de pe site-ul Primăriei Oradea, http://www.oradea.ro/, fie de la Dispeceratul RER, la numărul de telefon 0259.433.195.

RER a alocat şase utilaje şi 12 muncitori pentru această campanie, care deja se bucură de succes. În primele cinci zile din luna martie, s-au colectat aproximativ 300 de tone de deşeuri. Semn că orădenii încep să-şi arate simţul gospodăresc...