Campania de curăţenie de primăvară continuă şi săptămâna aceasta, muncitorii operatorului orădean de salubritate golind containerele amplasate în jumătatea de sud a oraşului. Până vineri inclusiv, orădenii pot încă să se scape gratuit de deşeurile voluminoase, cum ar fi piesele vechi de mobilier.

Cetăţenii sunt rugaţi, însă, să lase gunoaiele doar în recipientele anume amplasate pe domeniul public. Săptămâna trecută, în prima parte a campaniei de curăţenie, muncitorii RER Ecologic Service au trebuit să ia la pas blocurile din oraş, ca să adune toate deşeurile abandonate clandestin pe la colţuri de străzi...

Reguli încălcate

Ca în fiecare an din ultimii cinci, Primăria şi RER Ecologic Service au planificat în luna martie campania de curăţenie de primăvară, în care orădenii pot scăpa fără să plătească de deşeurile voluminoase de prin case ori curţi, de care altfel nu prea au cum să se descotorosească. Aşa pot arunca, de pildă, piese vechi de mobilier, covoare deteriorate ori deşeuri vegetale rezultate în urma toaletării copacilor sau a gardurilor vii. Cetăţenii nu trebuie decât să arunce gunoaiele în recipientele de 7,8 metri cubi puse de operatorul licenţiat de salubritate prin oraş.

Startul s-a dat în 15 martie, prima săptămână a campaniei derulându-se în jumătatea de oraş aflată pe malul drept al Crişului Repede. Realitatea întâlnită în teren de muncitorii RER Ecologic Service a fost, însă, departe de regulile de pe hârtie. Mulţi cetăţeni au lăsat gunoaiele pe unde au apucat, formând, astfel, mormane prin tot oraşul. Muncitorii n-au avut de ales decât să ia la pas străzile Oradiei, ca să cureţe toate depozitele de gunoaie. În plus, mulţi orădeni s-au scăpat cu acest prilej şi de deşeurile provenite din construcţii, care însă nu se transportă gratuit în campania de curăţenie de primăvară.

Puncte fixe

Săptămâna aceasta, curăţenia se mută în jumătatea sudică a oraşlui. Containerele sunt amplasate lângă Liceul Don Orione, pe străzile Matei Basarab (la stadionul Tineretului), Nicolae Olahus, şi la intersecţiile Barcăului cu Zărandului, Xenopol cu Ştefan Octavian Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu Nicolae Bolcaş, Bradului şi Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, respectiv cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci, Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Johann Gutenberg, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei. Campania se va încheia pe 28 martie.

Abandonarea deşeurilor pe străzi în afara perioadei campaniei este strict interzisă. Municipalitatea atenţionează că ridicarea şi transportarea acestor deşeuri la halda Eco Bihor va fi plătită de asociaţiile de proprietari. Cei care ratează campania de curăţenie nu trebuie, însă, să se gândească prea mult la ce vor face cu gunoaiele. La începutul lunii aprilie, la o dată încă nestabilită, Primăria şi operatorul de salubritate vor demara o a doua campanie de curăţenie!