Ca în fiecare an, serviciul de salubritate orădean a funcţionat în timpul sărbătorilor de iarnă fără nicio pauză. Deşeurile au fost colectate după programul obişnuit şi, atât de Crăciun, cât şi de Anul Nou, angajaţii RER Ecologic Service au muncit non-stop pentru ca urmele distracţiei orădenilor să nu se vadă unde şi cum nu trebuie...

Consecinţa comodităţii

Deşi deşeurile orădenilor au fost ridicate ca în orice zi lucrătoare, în Ajun de Crăciun pe unele străzi din cartierele de blocuri fluturau, purtate de vânt, tot felul de deşeuri. Asta în timp ce recipientele cu capace galbene, destinate exclusiv colectării materialelor reciclabile (hârtie, carton, aluminiu, PET-uri) erau aproape goale! După cum se ştie, aceste containere au capacele închise şi sunt prevăzute cu fante prin care orădenii ar trebui să arunce deşeurile bucată cu bucată, tocmai pentru a nu putea arunca de-a valma şi resturile menajere.

Grăbiţi ori pur şi simplu din comoditate, mulţi orădeni au lăsat însă reciclabilele pe capacele containerelor ori de-a dreptul pe jos, lângă recipiente, de unde au fost împrăştiate de vânt, aşa că muncitorii RER Ecologic Service au trebuit să măture străzile ore în şir.

Urmele distracţiei

În noaptea de Anul Nou, angajaţii companiei au avut din nou mult de lucru. Puţin după ora 1, când orădenii care petrecuseră în Piaţa Unirii momentul trecerii în Noul An au început să se împrăştie către case ori către alte locuri de distracţie, muncitorii RER Ecologic Service au fost mobilizaţi să măture cioburile sticlelor de şampanie, paharele şi alte deşeuri aruncate pe caldarâm.

În total, zecile de angajaţi şi cele cinci utilaje auto-măturătoare concentrate în centrul urbei au adunat aproximativ 5 tone de gunoaie, întreaga operaţiune încheindu-se în jurul orei 4 dimineaţa. Aşa că primul răsărit al anului 2014 a găsit Oradea curată, cum se şi cuvenea...