Trei săptămâni din curăţenia de toamnă au trecut, mai urmează altele trei! Campania de curăţenie generală organizată în Oradea de Primărie şi RER Ecologic Service se mută din 13 octombrie în jumătatea de oraş aflată la nord de Crişul Repede, în cartierele Decebal, Olosig, Rogerius, Oncea, Episcopia şi Podgoria.

Până la sfârşitul lunii, în fiecare săptămână aproximativ 30 de containere de diferite dimensiuni vor fi puse de muncitorii RER Ecologic Service pe aceste străzi, astfel încât toţi orădenii să aibă unde arunca deşeurile voluminoase ori vegetale. Gratis!

Prin intersecţii

În săptămâna 13-18 octombrie, containerele RER Ecologic Service vor fi amplasate în perimetrul delimitat de podul Decebal cu străzile Eroului Necunoscut, Berzei, Olimpiadei, Piaţa Bucureşti, podul Theodor Neş, Ecaterina Teodoroiu, Louis Pasteur, Gheorghe Doja, Aleea Ştrandului, Făcliei, Podgoria, Libertăţii şi aleea Emilian Mircea Chitul.

Mai precis, recipientele vor putea fi găsite la intersecţiile străzilor E.M. Chitul cu Progresului, Roman Ciorogariu cu B.P. Haşdeu, Piaţa Creangă cu Nicolae Jiga, Doina cu Vasile Conta, Mihai Eminescu cu Nicolae Iorga, Dunării cu Republicii, Libertăţii cu Iosif Vulcan, Izvorului cu Theodor Neş, Depoului cu Nicolae Beldiceanu, Ecaterina Teodoroiu cu Ana Ipătescu, Ecaterina Teodoroiu cu Louis Pasteur, Branului cu Titus Popovici, Louis Pasteur cu Colinelor, Gheorghe Doja cu Bărăganului, Gheorghe Doja cu Şanţului, Adevărului cu Arinului, Olteniei cu Adevărului, Aleea Ştrandului cu Schiff Erno, Parcului cu B.Ş. Delavrancea, Făcliei cu Camil Petrescu, Colinelor cu Branului, Nicolae Jiga cu Republicii.

Curăţenie pe sectoare

Între zilele 20 şi 25 octombrie, recipientele vor fi mutate în perimetrul străzilor Berzei, Olimpiadei, Moldovei, Şelimbărului, Podului, Ştefan cel Mare, Bihorului, Oncea, Matei Corvin, Vămii, Rectorului şi Episcopia Bihor, iar în ultima săptămână a campaniei, între 27 şi 31 octombrie, în sectorul cuprins între podul Decebal şi arterele Decebal, Corneliu Coposu, Transilvaniei, Borşului, Ovid Densusianu şi promenada de pe malul drept al Crişului Repede, între podul Densusianu şi podul Decebal.

În ambele sectoare, containerele vor putea fi găsite şi în principalele intersecţii ori puncte de reper cunoscute de localnici, lista completă a amplasamentelor putând fi consultată pe site-ul operatorului de salubritate, www.reroradea.ro.

Campanie gratuită

În cadrul campaniei de curăţenie generală de toamnă, orădenii beneficiază gratuit de colectarea şi transportul deşeurilor voluminoase, cum sunt piesele de mobilier, de pildă, şi a celor vegetale. Cetăţenilor le este interzis, însă, să arunce în aceste containere deşeurile rezultate din construcţii şi din demolări ori cele electrice, electronice şi electrocasnice.

Pentru acestea din urmă (DEEE), municipalitatea organizează în primul weekend al fiecărei luni campanii de colectare distincte. Molozul, în schimb, este un tip de deşeu cu regim special, astfel că pentru a se descotorosi de el orădenii trebuie să facă cerere către RER Ecologic Service. Operatorul va pune la dispoziţia clientului tipul de container solicitat, la data şi adresa comunicată, iar acesta va plăti în funcţie de volumul recipientului închiriat, tariful incluzând şi transportul deşeurilor la depozitul ecologic.

După campanie, amenzi

Conducerea RER Ecologic Service face un apel către toţi orădenii, rugându-i să lase deşeurile pe care vor să le arunce exclusiv în containerele amplasate în acest scop, şi nu pe lângă ele sau pe la colţ de blocuri. "Facem acelaşi apel la responsabilitate şi pentru cei care îşi lasă sacii cu deşeuri menajere ori reciclabile lângă containerele de tip clopot din oraş. Zilnic, prin tot oraşul, lângă aceste recipiente apar depozite clandestine de deşeuri, ceea ce sluţeşte aspectul Oradiei", a precizat directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.

De asemenea, orădenii trebuie să ştie că după încheierea campaniei de curăţenie de toamnă cei surprinşi că depozitează ilegal deşeuri pe domeniul public vor fi sancţionaţi conform Regulamentului de salubrizare a municipiului, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 386/2009, cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.