În luna martie, Primăria Oradea şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, au derulat o campanie de curăţenie generală de primăvară, în cadrul căreia orădenii au putut să scape de deşeurile de prin case, curţi şi grădini fără a plăti niciun leu pentru ridicarea lor. Vremea a fost însă ploioasă şi rece, astfel că oamenii nu prea s-au apucat de treabă, motiv pentru care luni se dă startul unei noi campanii, care va ţine aproape trei săptămâni.

Fără moloz!

Noua campanie de curăţenie de primăvară se derulează aproape cu aceleaşi reguli ca precedenta. RER Ecologic Service amplasează în aceleaşi puncte de colectare din oraş 37 de containere de câte 7 metri cubi, în care orădenii pot arunca deşeuri de mari dimensiuni de care altfel n-au cum să se descotorosească. Aşa pot scăpa, de pildă, de piese vechi de mobilier, de covoare deteriorate ori de deşeurile vegetale rezultate în urma toaletării copacilor sau a gardurilor vii. Nu se ridică, însă, deşeurile rezultate din construcţii ori amenajări, cum nu se strâng nici deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice.

Ca o noutate, însă, orădenii care locuiesc la blocuri pot lăsa deşeurile şi lângă ţarcurile cu pubele, cu condiţia să nu le abandoneze pe carosabil, îngreunând traficul rutier.

După, contra cost

Între 8 şi 20 aprilie, muncitorii RER Ecologic Service vor goli containerele aflate în jumătatea de oraş aflată pe malul drept al Crişului Repede, iar între 15 şi 25 aprilie pe cele situate pe malul stâng al râului.

În timpul campaniei, toate deşeurile sunt colectate gratuit de muncitori, iar după încheierea campaniei abandonarea deşeurilor pe străzi va fi strict interzisă. Dacă acest lucru se va întâmpla, asociaţiile de proprietari vor fi cele care vor plăti contravaloarea ridicării şi transportării acestor deşeuri la halda Eco Bihor.