De anul viitor, regulile de salubritate din Sânmartin, cea mai mare comună vecină Oradiei, se schimbă. Localnicii vor continua să colecteze deșeurile separat, însă nu vor mai plăti o taxă locală de salubritate către Primărie, ci facturi lunare către operatorul RER Vest.

Pentru asta, trebuie să încheie contracte cu compania de salubritate.

Tarif, nu taxă

Legislația în domeniul salubrității permite primăriilor să organizeze sistemul local de salubritate în două moduri: fie stabilesc o taxă locală datorată de fiecare proprietar de imobile și plătită anual la administrația locală, care achită apoi operatorului de salubritate contravaloarea serviciului de colectare a deșeurilor, fie impune un tarif pe care cetățenii îl plătesc direct firmei de salubritate.

Până acum, în comuna Sânmartin, localnicii plăteau o taxă anuală, asemenea altor impozite locale, dar Primăria a schimbat regulile. De la 1 ianuarie 2025, localnicii nu vor mai plăti taxa de gunoi către administrația locală, ci trebuie să încheie un contract direct cu firma de salubritate. Prin Hotărârea Consiliului Local Sânmartin 657 din 26 septembrie 2024, Primăria comunei a delegat contractarea serviciului de salubrizare către RER Vest. Drept urmare, operatorul de salubritate a declanșat săptămâna trecută o campanie de contractare în Sânmartin.

Simplu și rapid

Ca să încheie un contract, localnicii din Sânmartin trebuie doar să deschidă porțile reprezentanților operatorului de salubritate. „Pentru eficiență și rapiditate, agenții de contractare RER Vest vor merge prin toate satele comunei și vor încheia contracte de salubrizare cu toți proprietarii pe care îi vor găsi acasă”, a anunțat firma de salubritate.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de salubrizare sunt cartea de identitate și un act de proprietate (în cazul în care domiciliul proprietarului imobilului este la o altă adresă), iar semnarea actelor se va face digital, pe tabletă, urmând ca fiecare client să primească ulterior contractul prin e-mail sau să-l ridice de la birourile companiei.

Procesul de contractare este unul rapid, durând cel mult 3 minute. Informații suplimentare, inclusiv un model de contract, pot fi obținute de pe site-ul RER Vest, unde a fost creată o pagină dedicată.

Cât va fi factura de gunoi

În momentul semnării contractului, bihorenii vor trebui să le arate angajaților RER Vest pubela în care colectează deșeurile reziduale (pubela neagră), care va fi dotată cu un microcip cu număr unic. Microcipul este necesar pentru a contabiliza numărul de goliri din fiecare lună și valoarea facturii.

„Sistemul de tarifare este unul de tip abonament și depinde de pubela neagră (pentru deșeuri reziduale) pe care clientul a prezentat-o la încheierea contractului. Fiecare abonament lunar are inclusă o colectare de deșeuri reziduale și colectarea tuturor deșeurilor reciclabile”, a transmis RER Vest.

Tarifele sunt cele aprobate de ADI Ecolect, entitatea care reglementează salubritatea în Bihor, pentru Zona Metropolitană Oradea, adică un abonament de 23,82 lei pentru clienții care au pubele de 60 litri, de 27,31 lei pentru pubelele de 120 litri, 34,29 lei pentru pubelele de 240 litri. Ridicările suplimentare costă 3,49 lei (pubela de 60 litri), 6,98 lei (pubela de 120 litri) și 13,97 (pubela de 240 litri), toate aceste tarife incluzând TVA.

Nu ai contract, riști amendă

Operatorul de salubritate a anunțat și că persoanele fizice din Sânmartin care au nevoie de o pubelă cu un alt volum pot încheia contracte de salubrizare doar la Biroul Relații cu Clienții RER Vest de pe strada Moliere nr. 21 din Oradea, unde trebuie să predea și pubela veche.

„Locuitorii din Sânmartin pot încheia noile contracte până cel târziu la finalul anului 2024. În conformitate cu Hotărârea Consiliul Local Sânmartin nr. 657/26.09.2024, din 1 ianuarie 2025, colectarea deșeurilor de la generatorii din comună se va face doar în baza contractelor individuale încheiate de localnici direct cu RER Vest”, a mai transmis compania.

Bihorenii care refuză să încheie un contract de salubritate cu operatorul autorizat pentru colectarea deșeurilor riscă amenzi între 500 și 1.000 lei, prevăzute de Legea 101/2006. Decât o amendă, mai bine o factură lunară...


CIPURI ȘI SACI

Începe și „microciparea”!

Pentru clienții care deja au semnat contractele de salubritate, RER Vest va demara și instalarea cipurilor pe pubelele negre, necesare pentru monitorizarea golirilor.

„Din 28 octombrie, localnicii sunt rugați să scoată pubelele negre în zilele de colectare pentru fracția reziduală, ca reprezentații operatorului care vor merge în spatele autospecialei de colectare să instaleze cipurile necesare și să lipească pe pubele un autocolant cu numele titularului de contract și adresa”, a transmis operatorul de salubritate.

Cu aceeași ocazie, angajații RER Vest vor distribui și sacii galbeni și cei albaștri, neccesari pentru colectarea deșeurilor reciclabile, precum și calendarele de colectare pentru anul 2025.

Echipele RER Vest vor instala microcipuri luni în satul Sânmartin, marți în Cihei, miercuri în Cordău, joi în Betfia, Haieu, Rontău și 1 Mai, iar vineri în satul Băile Felix. Cipurile vor fi active doar începând din 1 ianuarie 2025, când intră în vigoare noile contracte. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!