Cine nu are prin case ori grădini obiecte mari, care nu-i mai sunt folositoare, dar de care nu ştie cum să scape?

Cum abandonarea mobilei vechi la colţ de stradă nu este deloc un semn de civilizaţie, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate lansează o campanie - lunară pe timp de vară şi mai rară ca frecvenţă iarna - în care deşeurile voluminoase vor fi ridicate şi transportate gratuit la groapa de gunoi.

În tot oraşul 

Până acum, municipalitatea şi RER Ecologic Service ridicau gratuit de la orădeni deşeurile de dimensiuni mari, precum piese de mobilier, mochete, geamuri şi uşi uzate, doar în timpul campaniilor de curăţenie de primăvară şi toamnă. Din această săptămână, însă, campania va avea loc periodic.

Prima "sesiune" va avea loc în perioada 14-28 iunie. În prima săptămână vor fi ridicate deşeurile de pe malul drept al Crişului Repede, în puncte de colectare stabilite la intersecţia străzilor E. Teodoroiu cu Feleacului, Adevărului cu Brătianu şi Olteniei, Depoului cu N. Beldiceanu, R. Ciorogariu cu N. Iorga, Podgoria (lângă staţia de autobuz), Piaţa Creangă, Bârsei cu Cantacuzino, Ion Bogdan cu I. P. Pincio, Aluminei cu Fagului, B. Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor, M. Corvin cu N. Filimon.

Din 21 până în 28 iunie se vor strânge deşeurile de pe str. Cazaban (lângă Liceul Don Orione), Matei Basarab (lângă Stadionul Tineretului) şi de la intersecţiile Barcăului cu Zarandului, Xenopol cu Şt. O. Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu N. Bolcaş, Bradului cu Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, Goga cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Nicolae Olahus, Sextil Puşcariu cu Beiuşului şi Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci.

În afara campaniei se plăteşte

Orădenii nu pot arunca în aceste puncte deşeurile provenite în urma construcţiilor, adică molozurile, şi nici aparatele electrice sau electronice. Totodată, orice depunere făcută în afara intervalului de colectare va fi facturată de RER Ecologic Service către asociaţia de proprietari pe raza căreia se află punctul de colectare.

Municipalitatea va relua periodic aceste campanii. "Vor fi cam de şase ori pe an. Vara mai des, o dată la 4-6 săptămâni, iar iarna mai rar, o dată la 8 săptămâni", explică Mircea Stejeran, şef de serviciu Control şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.

Campania are scopul de a elimina depozitele clandestine de deşeuri din oraş, astfel ca orădenii să nu mai lase pe unde-apucă gunoaiele cu care nu ştiu ce să facă. Şi, dacă vor fi receptivi, oraşul va fi, evident, mai curat. Numai să existe puţină bunăvoinţă...


VOX POP:

Ce părere aveţi despre campania RER Ecologic Service şi a Primăriei Oradea de a colecta gratuit, periodic, deşeurile voluminoase?

02 Alexandra Lazar.jpgSunt convinsă că va fi utilă, mai ales pentru cei care tocmai şi-au renovat locuinţa şi au mobilă de aruncat. Aşa vor avea un ajutor şi nu vor trebui să plătească şi pentru deşeuri.

Alexandra Lazar (foto), 17 ani, elevă

Cred că iniţiativa le va fi folositoare multora. Dar ar trebui să o promoveze mai mult, pentru că până acum nu am auzit de ea.

Dumitru Ştef, 60 ani, pensionar

02 Kendi Roza.jpgCred că e o idee foarte bună. Deşi familia mea obişnuieşte să doneze mobila folosită, pentru deşeuri sigur va fi folositoare.

Szakacs Krisztina, 29 ani, contabilă

Ar fi bine să o facă pentru că eu, de exemplu, fiind pensionară, nu mi-aş permite să plătesc ca să-mi ridice deşeurile mai mari.

Kendi Roza (foto), 66 ani, pensionară

02 Sergiu Bocut.jpgEu nu aş avea acum ce să arunc, dar cred că e o idee bună. Acum, mulţi îşi lasă deşeurile mai mari grămadă lângă tomberoane.

Tiberiu Buduşan, 54 ani, pensionar

Bănuiesc că va fi utilă campania asta, mai ales pentru cei care fac renovări. Acum văd peste tot piese de mobilier aruncate aiurea.

Sergiu Bocuţ (foto), 17 ani, elev