Primarul Florin Birta vrea să îmbogăţească "zestrea" de camere video amplasate pe domeniul public al Oradiei, dotând toate ţarcurile de gunoaie din oraş cu sisteme de supraveghere. Astfel, orădenii vor şti că riscă sancţiuni dacă aruncă gunoaiele oricum, iar orice sesizare privind curăţenia sau vandalismele din aceste zone va putea fi uşor verificată.

Obiecţiile orădenilor

Primarul Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoş şi reprezentanţii RER Vest se întâlnesc aproape în fiecare după-amiază cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari din Oradea, pentru a le răspunde nelămuririlor privind noul sistem de colectare separată a deşeurilor şi pentru a le asculta nemulţumirile.

Una dintre problemele ridicate de orădenii de la blocuri este că nu vor putea să-şi responsabilizeze vecinii şi să-i determine să colecteze separat deşeurile, aşa că nu vor şti pe cine să dea vina când gunoaiele vor fi aruncate de-a valma. Totodată, preşedinţii de asociaţii au vrut asigurări că pubelele lor vor fi golite doar când vor fi pline, dat fiind că, de la 1 aprilie, vor plăti factura de salubritate în funcţie de cât de des sunt ridicate recipientele de muncitorii RER Vest.

În stadiul de idee

În faţa acestor plângeri, primarul Florin Birta a luat o decizie. "Am început un studiu de fezabilitate, pentru a dota toate aceste incinte cu camere de supraveghere video. Acum stabilim de câte camere avem nevoie şi cum le-am putea gestiona eficient", a declarat edilul.

O soluţie ar fi ca Poliţia Ecologică, structură în Poliţia Locală, să fie dotată cu un dispecerat, iar agenţii să urmărească imaginile, pentru a-i depista pe cei care aruncă deşeurile greşit. Ulterior, vinovaţii vor fi amendaţi, tot de agenţii locali. "Sunt convins că simpla prezenţă a camerelor video îi va responsabiliza pe orădeni. Vor şti că riscă o amendă şi vor respecta regulile", a spus Birta.

În plus, camerele de vedere de la ţarcuri vor putea fi folosite şi pentru a-i verifica pe muncitorii RER Vest. "Vom şti în orice moment dacă au ridicat corect deşeurile şi cât de curat au lăsat ţarcul", a afirmat primarul. Deocamdată, Primăria nu a făcut şi calculul acestei investiţii, dar în mod cert aceasta nu va fi una ieftină.