Când avea 14 ani, William Kamkwamba a fost exmatriculat de la şcoala din satul său natal, Masitala, pentru că părinţii săi nu şi-au permis să plătească taxa de 80 de dolar. Astfel, băiatul îşi petrecea majoritatea timpului în bibliotecă, unde a descoperit cărţi despre energia eoliană.

Pe durata foametei care a afectat Malawi în 2002, William îşi dorea să-şi ajute părinţii prin folosirea singurei resurse care era la dispoziţie în mod gratuit: vântul. A construit cinci turbine, cea mai înaltă având 11 metri. Una dintre ele a aşezat-o lângă şcoală, pentru a-i învăţat pe elevi cum se construieşte o asemenea instalaţie, folosită pentru a genera electricitate şi pentru a pompa apă. În plus, vecinii săi trec de multe ori pe la el pentru a asculta radioul.

Turbinele realizate de William Kamkwamba au fost realizate din deşeuri de la groapa de gunoi: bucăţi din biciclete şi tractoare, ţevi din plastic şi baterii de maşină.

Acum, tânărul are 22 de ani şi este student la African Leadership Academy, o scoala de elita din Africa de Sud. Studiile sale sunt platite din donatii, a fost laudat de Al Gore si a participat la conferinte din intreaga lume pentru a povesti despre realizarile lui.